ocet jabłkowy, zalety octu jabłkowego, jak działa ocet jabłkowy
fot. pexels.com

Ocet jabłkowy był używany przez ludzi od wieków, w celach leczniczych i terapeutycznych. Jednak od jakiegoś czasu jego popularność znacznie wzrosła. Z tego względu należy być uważnym i z rozwagą podchodzić do wszelkich informacji na temat tego produktu, ponieważ nie wszystkie krążące po internecie są prawdziwe. Oto te, które są potwierdzone naukowo i opisują sprawdzone zalety surowego, organicznego, niefiltrowanego i niepasteryzowanego octu jabłkowego. 

Jak rozpoznać “dobry” ocet jabłkowy i jak go używać?

Ocet jabłkowy jest wytwarzany z soku jabłkowego, poddanego fermentacji do cydru jabłkowego. Ten jest następnie jest poddawany drugiej fermentacji, aby stać się właśnie octem jabłkowym. Szeroko znana jest wiedza o tym, że w occie znajdują się z witaminy, minerały, aminokwasy, kwasy organiczne (kwas octowy i cytrynowy) oraz związki polifenolowe (mikroelementy znane ze swojej roli w zapobieganiu chorobom).

W wyniku powolnego procesu fermentacji przy wytwarzania octu jabłkowego, gromadzą się w nim drożdże i bakterie. Powszechnie uważa się, że to nagromadzenie, zwane matką, zawiera większość korzystnych składników (enzymów i białek). Matka sprawia, że ocet wygląda lekko mętnie, a na dnie butelki zbiera się osad. Kupując ocet jabłkowy, należy szukać takiego, w którym matka jest nadal nienaruszona. To właśnie ta część octu zawiera najwięcej korzystnych składników. Przed użyciem butelkę z octem trzeba mocno wstrząsnąć, aby matka się rozproszyła.

Jest wiele sposobów na to, jak dodać ocet jabłkowy do codziennej diety. Jednym z najbardziej oczywistych jest jego picie, ale nie każdy będzie w stanie znieść kwaśny, lekko sfermentowany smak octu, a także jego zapach. Niektórzy decydują się na napój z ciepłej, przegotowanej wody i dwóch łyżek octu. Inni wolą dodawać go np. do soków, czy koktajli. Ocet można także przemycać do jedzenia, do marynat, czy dressingów.

ocet jabłkowy, zalety octu jabłkowego, jak działa ocet jabłkowy
fot. pexels.com

Jakie korzyści można zaobserwować?

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych i z powodzeniem może stać się stałą częścią codziennej diety, obok witamin i suplementów (może być nawet częścią domowej pielęgnacji ciała i włosów). Przede wszystkim, ocet jabłkowy jest produktem sfermentowanym. Proces, w wyniku którego powstaje, sprzyja wzrostowi i namnażaniu się drobnoustrojów korzystnych dla jelit. Wykazano, że spożywanie sfermentowanej żywności bogatej w probiotyki poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, a nawet pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne. Dodatkowo, ocet jabłkowy może pomóc w walce z gwałtownymi wzrostami poziomu cukru we krwi, które pojawiają się po posiłku bogatym w węglowodany. Jedno z badań wykazało, że uzupełnienie posiłku o wysokim indeksie glikemicznym (na przykład drożdżówki i soku) octem jabłkowym obniżyło poziom cukru we krwi po posiłku o około połowę u zdrowych pacjentów. Zrównoważenie poziomu cukru we krwi zauważono także u osób z cukrzycą i insulionoopornością.

Wiele osób wypatruje w produktach takich jak ocet jabłkowy właściwości odchudzających. Jest to rzeczywiście jedna z jego głównych zalet. Chociaż nie przeprowadzono wiele badań dotyczących bezpośrednio octu jabłkowego i utrzymania stałej wagi, przebadano jednak składniki samego octu. Stwierdzono, że osoby, które spożywały kwas octowy przez 12 tygodni, doświadczyły znacznej utraty wagi i spadku tkanki tłuszczowej w obszarze brzucha, zmniejszenia obwodu talii i poziomu trójglicerydów w porównaniu z osobami, które przyjmowały placebo. Wykazano także, że kwas octowy opóźnia opróżnianie żołądka, co oznacza, że czujemy się pełni na dłużej. Prawdopodobnie dlatego spożycie octu jabłkowego jest również słabo związane z niższym całkowitym zużyciem energii w ciągu dnia.

Co ciekawe, ocet jabłkowy może pomóc nam nie tylko w  dbaniu o nasze zdrowie, ale także zdrowie i dobre samopoczucie naszych zwierzaków. Może bowiem okazać się użyteczny w walce z pchłami. O ile ocet jabłkowy niekoniecznie pomoże ci w całkowitej likwidacji pcheł już mieszkających w sierści twojego psa czy kota, ale może ten problem złagodzić, a także mu zapobiec. Okazuje się bowiem, że pchły nie lubią zapachu ani smaku octu, więc ocet jabłkowy może być dobrym naturalnym repelentem. Spróbuj rozpylić jedną część octu i jedną część wody na sierść swojego zwierzaka i obficie wmasować. Upewnij się, że cała sierść została nasączona mieszanką i powtarzaj tą czynność codziennie, przez tydzień.  Jest to jedynie jedno z wielu zastosowań octu jabłkowego w domu i domowej pielęgnacji włosów i skóry naturalnymi składnikami, np. w oczyszczaniu włosów kręconych, czy płukankach dla włosów prostych.

ocet jabłkowy, zalety octu jabłkowego, jak działa ocet jabłkowy
fot. pexels.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here