Dieta wegańska stała się w ostatnich dziesięciu latach niesamowicie popularna. Coraz więcej osób decyduje się na weganizm z powodów etycznych, środowiskowych lub zdrowotnych. Właściwie wyegzekwowany weganizm może przynieść wiele różnych korzyści. Niemniej jednak dieta oparta wyłącznie na pokarmach roślinnych może w niektórych przypadkach zwiększać ryzyko niedoborów składników odżywczych. Oto garść informacji, która nieco przybliży ci ten styl życia i żywienia.
Co to jest weganizm?
Mówiąc najprościej, weganizm to abstynencja od używania i spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Powodów takich działań może być wiele, jednak weganie często podkreślają, że najlepszą motywacją jest chęć bycia lepszym człowiekiem i bardziej świadome, etyczne życie i codzienne wybory, wpływające na jakość życia zwierząt i będące ekologiczne.
International Vegetarian Union oferuje świetne wyjaśnienie weganizmu od strony etycznej: „Weganizm można zdefiniować jako sposób życia, który stara się wykluczyć, tak dalece jak to możliwe i praktyczne, wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt dla uzyskania pożywienia, odzieży lub w jakimkolwiek innym celu. W kategoriach dietetycznych odnosi się do praktyki rezygnacji z wszelkich produktów zwierzęcych, w tym mięsa, ryb, drobiu, jaj, mleka zwierzęcego, miodu i ich pochodnych.”
Dlaczego ludzie przyjmują wegański styl życia
Przyjrzyjmy się bliżej powodom, dla których ktoś może zdecydować się na zaadaptowanie wegańskiego stylu życia. Niektóre z motywacji etycznych, dla których ludzie decydują się na prowadzenie wegańskiego stylu życia, obejmują:
- kwestie dobrostanu zwierząt i sprzeciw wobec wykorzystywania zwierząt jako towaru;
- kwestie środowiskowe bezpośrednio związane z hodowlą zwierząt (takie jak zanieczyszczenie powietrza i ścieki z hodowli do źródeł wody pitnej) oraz pomoc w zmniejszeniu nadmiernego zużycia zasobów, w tym gleby, wody i paliw kopalnych;
- przyjęcie weganizmu jako części rozwiązania problemu głodu na świecie poprzez bardziej efektywne wykorzystanie zasobów żywnościowych naszej planety.
Weganin może zdecydować się na dietę roślinną także ze względów zdrowotnych i bez motywacji do unikania produktów pochodzenia zwierzęcego w innych aspektach swojego życia.
Co jedzą weganie?
Jest tak wiele niesamowitych wegańskich potraw, że będziesz zaskoczona ilością dostępnych opcji! Oto tylko kilka przykładów żywności spożywanej przez wegan:
- każdy rodzaj owoców: jabłka, pomarańcze, jagody, mango, ananas, winogrona, papaja;
- każdy rodzaj warzyw: szparagi, jarmuż, brokuły, marchew, seler, cukinia, szpinak;
- orzechy i pestki: migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, masło migdałowe;
- węglowodany: ziemniaki, makaron, pieczywo, bułeczki, pita, zawijane, ryż, komosa ryżowa;
- fasola i rośliny strączkowe: tofu, edamame, hummus, czarna fasola, ciecierzyca, soczewica;
- mleko roślinne: mleko kokosowe, migdałowe, sojowe, konopne, owsiane;
- czekolada: wiele odmian gorzkiej czekolady, a także czekoladki na bazie mleka kokosowego, sojowego lub ryżowego;
- fast foody: frytki, krążki cebulowe, frytki, ciastka, ciasta, słodycze (sprawdź składy);
- zamienniki nabiału: lody kokosowe, jogurt migdałowo-kokosowy, śmietanki do kawy, ser wegański i serek śmietankowy, masło wegańskie;
- alternatywy dla mięsa: bekon tempeh, burgery wegetariańskie, kiełbaski wegańskie, świąteczne pieczenie i pasztety, tofu i seitan.
Ponieważ zainteresowanie ruchem wegańskim wciąż rośnie, bycie weganinem staje się coraz łatwiejsze. Ponieważ popyt na mięso stale spada, liczba Amerykanów identyfikujących się jako weganie wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich kilku lat. Przemysł spożywczy i biznes restauracyjny oferuje coraz więcej pysznych wegańskich alternatyw, ponieważ twórcy przepisów, szefowie kuchni i blogerzy kulinarni są świadomi dużego zapotrzebowania na takie usługi. W zasadzie na pewno znajdziesz wegańską opcję swojej ulubionej potrawy w każdym większym mieście.
Co zostaje wykluczone?
Z diety wegańskiej wyłączone są wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym: mięso, drób, owoce morza, nabiał, jaja, miód i ich produkty pochodne.
Wegański styl życia obejmuje unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego także w życiu codziennym, w pielęgnacji i gospodarstwie domowym. Obejmuje to między innymi:
- produkty testowane na zwierzętach;
- tkaniny pochodzenia zwierzęcego, takie jak jedwab lub wełna;
- skóra, zamsz, puch i futro;
- środki higieny osobistej zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego (wosk pszczeli, keratyna, lanolina itp.);
- zwierzęta jako rozrywka (cyrki, rodeo itp.)
Należy podkreślić, że praktycznie niemożliwe jest uniknięcie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jesteś w sytuacji, w której musisz przyjąć antybiotyk, nie powinnaś się powstrzymywać tylko dlatego że został przetestowany na zwierzętach. Chodzi jednak o staranie się, aby wykluczyć jak najwięcej niewegańskich praktyk i podejmować na co dzień świadome decyzje. Jeśli twoje ulubione wcześniej kosmetyki okazały się być np. testowane na zwierzętach, poszukaj dla nich alternatywy, lub np. stwórz je sama w domu, z wykorzystaniem wegańskich składników. Zrezygnuj z odżywki do włosów z miodem, na rzecz olejowania.
Warto podkreślić, że nie tylko weganie, czy wegetarianie, ale każdy z nas powinien zainteresować się odpowiednią suplementacją. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, daj znać swojemu lekarzowi o tym, jaki styl życia prowadzisz. Suplementacja prenatalna jest konieczna w przypadku każdej ciąży, jednak jeśli jesteś weganką, będzie tym bardziej istotna.