Podstawowe urządzenia do wyposażenia lodziarni

W upalne dni smaczne i orzeźwiające lody to marzenie dzieci oraz tych dorosłych, którym dokuczają wysokie temperatury. Lato to także najbardziej dochodowy okres dla producentów zimnych przekąsek. Sprawdźmy zatem, co powinno wejść w skład obowiązkowego wyposażenia lodziarni lub ciastkarni, która zajmuje się ich sprzedażą.

Jakie jest niezbędne wyposażenie lodziarni?

Inwestując w lodziarnię, nie można zapominać o podstawowych urządzeniach. Dzięki nim lody będą podawane i przechowywane w bezpieczny dla konsumenta sposób. Jakie wyposażenie gastronomii powinno się w niej znaleźć?

  1. Dystrybutor do lodów

    Konserwator do lodów (zwany także dystrybutorem) to urządzenie, które jest przeznaczone do przechowywania nawet kilkunastu rodzajów produktu. Witryny do lodów gałkowych posiadają przeszklenie, dzięki któremu można zobaczyć wszystkie prezentowane wyroby. Wewnątrz urządzenia panuje ujemna temperatura, dzięki czemu produkty zachowują swój naturalny smak i wygląd.

  2. Szafa mroźnicza

    Jest to urządzenie o bardzo dużych gabarytach, którego pojemność sięga nawet kilkuset litrów. Wewnątrz niej przechowuje się lody w wielu różnych smakach, które są przygotowane do umieszczenia w witrynach lub dystrybutorach.

  3. Nadstawka mroźnicza

    W nadstawce znajduje się przestrzeń umożliwiająca przechowanie nawet kilku kuwet z lodami. Urządzenie charakteryzuje się niewielkimi, wręcz kompaktowymi rozmiarami i jest stworzone z myślą o różnych punktach gastronomicznych takich jak restauracje, kawiarnie i pizzerie. Dzięki niemu można tymczasowo rozszerzyć ofertę obiektu o smaczne, schłodzone przysmaki.

  4. Zamrażarka skrzyniowa do lodów

    To urządzenie, które doskonale nadaje się do przechowywania dużych partii lodów w stacjonarnych punktach gastronomicznych. Jego kompaktowa konstrukcja zapewnia łatwość magazynowania i sprawdza się nawet w mniejszych obiektach. Zamrażarka skrzyniowa na lody posiada specjalną kratownicę, która umożliwia umocowanie koszy (kuwet) z gotowym produktem tak, jak oczekuje tego użytkownik.

Organizacja pracy w lodziarni – co jeszcze jest potrzebne?

Oprócz chłodziarek, konserwatorów i zamrażarek, niezbędne w pracy lodziarni są też akcesoria służące do podawania lodów. Mowa tu oczywiście o stojakach na lody i wafelki, szpatułkach do lodów, granitorach (tak popularnych w ostatnich latach), a także maszynach do lodów, gałkownicach i zapewniających higienę płuczkach.

Mając do dyspozycji tak szeroki zestaw wyposażenia lodziarni, można przystąpić do tego, co w tej pracy jest najważniejsze – dawania ochłody i szczęścia wszystkim konsumentom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here