Wrażenie estetycznego wystroju restauracji, baru czy kawiarni łatwo zaprzepaścić poprzez niewłaściwe gospodarowanie odpadami. Jeśli planujesz prowadzić lokal gastronomiczny bądź już go prowadzisz, przyda Ci się wiedza dotycząca worków gwarantujących higieniczne, bezpieczne i wygodne składowanie śmieci. Zapoznaj się z poniższym wpisem i dowiedz, jakie pojemniki na odpady wybrać, by sprostać wymaganiom związanym z prowadzeniem obiektu gastronomicznego.
Worki na śmieci a segregacja odpadów w lokalu gastronomicznym
W każdym obiekcie gastronomicznym potrzeba worków na odpady dostosowanych do specyficznych potrzeb poszczególnych stref, takich jak kuchnia, jadalnia, zaplecze i łazienka. Właściwa gospodarka odpadami w restauracji odgrywa ważną rolę, ponieważ resztki biologiczne, szczególnie te o zwierzęcym pochodzeniu, mogą stać się siedliskiem niebezpiecznych bakterii oraz insektów i gryzoni roznoszących choroby. Aby zachować bezpieczeństwo gości stołujących się w danym miejscu, pracowników i sąsiadów, dokładnie segreguj śmieci i wyposaż obiekt przede wszystkim w worki:
- brązowe na bioodpady,
- czarne na odpady zmieszane,
- zielone na odpady szklane,
- żółte na odpady plastikowe i metalowe,
- niebieskie na odpady papierowe.
Warto również przeprowadzić pracownikom szkolenie z segregacji, ponieważ nie każda osoba może mieć w tej kwestii prawidłowe nawyki oraz ekologiczną świadomość.
Na co zwrócić uwagę, wybierając worki na odpady?
Szukając pojemników na śmieci do lokalu gastronomicznego, weź pod uwagę ich wytrzymałość na rozdarcia i przeciekanie. Inaczej trudno będzie Ci zebrać tłuste resztki, oleje, sosy i inne mokre odpady. Trwałe worki na odpady z solidnym zamknięciem w postaci uszu lub taśmy ściągającej znajdziesz na przykład w ofercie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/worki-na-smieci. Ich wykonanie z wytrzymałej folii LDPE i szczelne zamknięcie sprawiają, że odpady nie wydostaną się zbyt łatwo z pojemnika.
W lokalu gastronomicznym niebagatelne znaczenie ma również tworzenie komfortowej atmosfery dla gości. Pomogą w tym między innymi zapachowe worki na odpady. Nawet jeśli nie zawsze usuną one nieprzyjemną woń, to ją chociaż zminimalizują.
Ponadto pamiętaj, że potrzebujesz innej wielkości worków na śmieci w zależności od strefy, w której będą one używane – w kuchni, na zapleczu czy w łazience. Dobór odpowiednich rozmiarów jest niezwykle istotny, ponieważ w lokalu gastronomicznym zazwyczaj generuje się pokaźne ilości odpadów. Możesz wybrać worki na śmieci o pojemności od 15, 35, 60, 120, 160 do 240 litrów. Najmniejsze będą odpowiednie do łazienki, a największe – na zewnątrz.
Dla zachowania czystości lokalu i jego korzystnego wpływu na środowisko ważna jest nie tylko segregacja śmieci. Doskonałym pomysłem, który pomoże Ci stworzyć wizerunek odpowiedzialnej firmy, będzie zapobieganie marnotrawstwu jedzenia. Niesprzedane, a zarazem nieprzeterminowane posiłki i produkty spożywcze możesz oferować w niższych cenach na przykład za pomocą przeznaczonej do tego celu aplikacji.
Skorzystaj z naszego poradnika i już dziś wybierz odpowiednie worki na śmieci do swojego lokalu gastronomicznego – o właściwym rozmiarze i przyjemnym zapachu oraz z solidnym zamknięciem!