Orkiszowe racuchy z jabłkiem.

13 kwietnia


Czy racuchy mogą być zdrowe? Oczywiście!
Wystarczy do ich przygotowania użyć mieszanki mąk: 
pszennej i orkiszowej, dodać trochę otrąb, pominąć cukier i proszek do pieczenia...
...  a do środka wkroić soczyste jabłko.
Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie.
Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :)

DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM
/1 porcja/

Ciasto:

35 g (3 łyżki) mąki pszennej
35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
30 ml dowolnego napoju roślinnego
30 ml wody gazowanej
szczypta soli
płaska łyżka otrąb
łyżeczka cukru waniliowego
jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę
+ kilka plastrów do dekoracji
olej do smażenia
jajko

Dodatki:

cukier puder trzcinowy
mieszanka surowych ziaren, orzechów i suszonych owoców

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać, a następnie wszystkie składniki
zmiksować na gładką masę. 
 Dodać pokrojone jabłko, wymieszać
i odstawić na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie smażyć na natłuszczonej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami.


***
Do przygotowania racuszków zainspirował mnie przepis ze strony cateringu dietetycznego.

Więcej ciekawych potraw z codzienną dostawą (i atrakcyjną ceną!) 
zapewni Wam firma cateringowa oferująca dietę pudełkową


Składając zamówienie na stronie wpiszcie w koszyku poniższy kod:

PORANEK15

a otrzymacie rabat w wysokości 15%!

You Might Also Like

3 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj