Bezglutenowe placuszki owsiane z kokosem i żurawiną.

14 marca



Placki z płatków owsianych to dobra alternatywa dla tradycyjnych wypieków z białej mąki.
Są niesamowicie puszyste i bardzo zdrowe, ponieważ nie zawierają rafinowanego cukru ani oczyszczonej mąki 
(jedynie mąkę kokosową, która powstaje z wysuszonego miąższu kokosa).
Placuszki bez wątpienia świetnie sprawdzą się jako śniadanie do lunchboxa, 
ponieważ na drugi dzień pozostają świeże i wilgotne.
Dzisiaj podałam je z cukrem pudrem z ksylitolu, serkiem naturalnym oraz świeżym kiwi.

W okresie zimowym, kiwi to jedne z moich ulubionych owoców, 
ponieważ zawsze są smaczne, soczyste i pełne witamin.
 Co najlepsze, od dzisiaj znajdziecie je w promocji!
Koniecznie sprawdźcie więc najnowszą gazetkę Biedronki.
Oprócz kiwi, warto również skusić się na winogrona,
które także są w bardzo dobrej cenie :)



BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ
/przepis własny/

Składniki na ciasto:

35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych 
35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej
ok. 140-170 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
duże jajko
1/3 łyżeczki sody
łyżka suszonej żurawiny
płaska łyżka masła klarowanego
mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa
łyżeczka miodu

Do podania:

kiwi, puder z ksylitolu, serek naturalny

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić na 5 minut.
Następnie zmiksować je z mąką, mleczkiem kokosowym,
solą, jajkiem, miodem i sodą na gładką masę
(która powinna być gęstsza niż na naleśniki).
Następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę.
Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta.
Na patelni roztopić masło i rozprowadzić po całej jej powierzchni.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.
Po tym czasie zdjąć i podawać póki ciepłe.

Smacznego!


***


You Might Also Like

28 komentarze

  1. Przemawia do mnie wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co wy chcecie od tego glutenu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki idealne dla mnie, uwielbiam takie śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Te placuszki są świetne na niedzielne śniadanie, a do tego kawa z mlekiem.. mmm ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne. Chyba wiem co będzie jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z żurawiną jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję przepis. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować, jeszcze takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie propozycje bez glutenu są dla mnie git. Na początku myślałam, że będę jeść samą zieleninę, a tu tyle niespodzianek czeka <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne placuszki, myślę że pokombinuję jeszcze z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis. Robię często :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepysznie, muszę zrobić to mojej córce!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj