Bezglutenowe placuszki owsiane z kokosem i żurawiną.

14 marca



Placki z płatków owsianych to dobra alternatywa dla tradycyjnych wypieków z białej mąki.
Są niesamowicie puszyste i bardzo zdrowe, ponieważ nie zawierają rafinowanego cukru ani oczyszczonej mąki 
(jedynie mąkę kokosową, która powstaje z wysuszonego miąższu kokosa).
Placuszki bez wątpienia świetnie sprawdzą się jako śniadanie do lunchboxa, 
ponieważ na drugi dzień pozostają świeże i wilgotne.
Dzisiaj podałam je z cukrem pudrem z ksylitolu, serkiem naturalnym oraz świeżym kiwi.

W okresie zimowym, kiwi to jedne z moich ulubionych owoców, 
ponieważ zawsze są smaczne, soczyste i pełne witamin.
 Co najlepsze, od dzisiaj znajdziecie je w promocji!
Koniecznie sprawdźcie więc najnowszą gazetkę Biedronki.
Oprócz kiwi, warto również skusić się na winogrona,
które także są w bardzo dobrej cenie :)



BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ
/przepis własny/

Składniki na ciasto:

35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych 
35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej
ok. 140-170 ml mleczka kokosowego
szczypta soli
duże jajko
1/3 łyżeczki sody
łyżka suszonej żurawiny
płaska łyżka masła klarowanego
mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa
łyżeczka miodu

Do podania:

kiwi, puder z ksylitolu, serek naturalny

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić na 5 minut.
Następnie zmiksować je z mąką, mleczkiem kokosowym,
solą, jajkiem, miodem i sodą na gładką masę
(która powinna być gęstsza niż na naleśniki).
Następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę.
Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta.
Na patelni roztopić masło i rozprowadzić po całej jej powierzchni.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.
Po tym czasie zdjąć i podawać póki ciepłe.

Smacznego!


***


You Might Also Like

2 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj