WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc

15 lipca



Te sezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić. 
Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! 
W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. 
Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :)

CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE)
| przepis własny | 2 bardzo grube gofry |

50 g mąki sezamowej
20 g płatków owsianych górskich
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g mąki kokosowej
100 g sojowego jogurtu naturalnego
100-150 ml mleka roślinnego
szczypta soli
2 łyżki dowolnej substancji słodzącej
kilka kropli ekstraktu migdałowego
2 łyżki dowolnego oleju

Jogurt zmiksować z mąkami, płatkami, solą i słodzidłem.
Dodać olej kokosowy, ekstrakt oraz mleko roślinne. 
Ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga: 

Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, 
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. 
Piekę je w gofrownicy typu XXL, 
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry),
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.

+

jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej
 świeże śliwki
sos owocowy

Smacznego!

***

You Might Also Like

26 komentarze

  1. Super przepis, uwielbiam gofry :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, po takim śniadaniu masz moc na cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super gofry :D ekstra wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakuja >> duza roznica??

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki za przepis. Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gofry, ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry mniam niebo w gebie

    OdpowiedzUsuń
  8. Propozycja podania to pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbowałam zrobić w domu takowe i potwierdzam, że pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, jutro kupuję gofrownicę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis ! Już wiem co zjem jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak nie jestem wege, tak z chęcią testuje takie przepisy bo są po prostu ciekawe i dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. aleee slodycz:) jeszcze tylko borowka

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie apetyczne, muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wpis :O kocham twojego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Z grubą warstwą składników da się je utrzymać w jednej ręce tak by się nie połamały? :P

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj