Wegańskie gofry kokosowo - orzechowe w wersji XXL.

26 maja


PRZEPIS (SCROLL DOWN FOR ENGLISH)

WEGAŃSKIE GOFRY ORZECHOWE
/2 bardzo grube gofry/

60 g ekologicznej mąki z orzechów włoskich
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g mąki kokosowej
100 g jogurtu kokosowego
180-200 ml mleka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki dowolnego słodzidła
łyżka oleju z pestek marakui

Jogurt zmiksować z mąką, solą i słodzidłem.
Dodać olej, mleko i ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. 
(U mnie trwało to cztery minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga

Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, 
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. 
Piekę je w gofrownicy typu XXL, 
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry) 
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.

+

wegańska "ricotta" z tofu zmiksowana 
ksylitolem i ekstraktem z wanilii burbońskiej
tahini
 świeże figi

Smacznego!

***
RECIPE

VEGAN WALNUT WAFFLES
/ 2 very thick waffles /

60 g walnut flour bio
50 g wholemeal wheat flour
30 g coconut flour
100 g coconut yogurt
pinch of salt
2 tbsp sweetener
180-200 ml coconut drink
1 tbsp passionfruit oil

Yogurt mix with flours, flakes, salt and sweetener.
Add the olive oil, almond extract, tea infusion and soy drink.
Mix again.
Bake in well heated, greased waffle iron until golden brown.
Serve with your favorite toppings.

Warning:

Due to the addition of coconut flour,
waffles are quite fragile, so be careful.
I bake them in the waffle iron (XXL type),
therefore they are also very heavy (one = two classic waffles)
what can increase the risk of crumbling waffles while getting them off.

+

vegan "ricotta" made from tofu
xylitol and bourbon vanilla extract
tahini

 fresh figs

Enjoy!


Do przygotowania przepisu użyłam produktów (wyróżnionych kursywą)
 z internetowego sklepu z ekologiczną żywnością

Ölmühle Solling Logo

Poniżej moje ostatnie zamówienie:




You Might Also Like

15 komentarze

  1. Przepiękne zdjęcia! I fantastyczny przepis. Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super, muszę tylko na sezon na figi teraz poczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo :) z chęcią bym sie skusiła na takie gofry ale nie mam gofrownicy ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką gofrownicy bardzo chętnie przygotowuję w domu gofry. spróbuję zrobić taką egzotyczną propozycję gofrową! *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam gofrów. Muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo przepysznie. Szkoda, że obecnie moja gofrownica nie działa. Ale jak będę miała nową to z chęcią zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Tylko muszę zainwestować w gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłem, ale chyba wkrótce to naprawię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gofry wyszły bardzo pyszne. Dobrze, że niedawno mąż naprawił gofrownicę, bo bym nie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super, na pewno sobie takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cieplutkie chrupiące gofy. Mniam~!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj