Wegański krem jaglany z jagodami maqui.

02 maja



KREM JAGLANY Z JAGODAMI MAQUI
/PRZEPIS WŁASNY/

Krem:
70 g płatków jaglanych
350 ml czekoladowego mleka kokosowego
szczypta soli
małe jabłko pokrojone w kostkę
kilka kropli ekstraktu waniliowego
lyżka sproszkowanych jagód maqui
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
3 łyżki czekoladowego deseru sojowego

Dekoracja:
prażone płatki migdałów
maliny
serek sojowy

Przygotowanie:

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Dodać pokrojone w kostkę jabłko i
gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać jagody maqui i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, a następnie 
dodać deser sojowy i przelać do miseczki.

Smacznego!




Inne chrupkie chlebki z oferty:

- z twarożkiem i marchewką
- z nasionami chia i płatkami owsa
- żytnie z musli


- z żurawiną i kokosem
- z komosą ryżową


- z cebulką i serem
- z pomidorami i mozarellą 
- z serem i pestkami dyni

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Takich płatków jeszcze nie jadłam :) Muszę kiedyś spróbować, dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Całość wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tych jagód niestety nigdzie nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  4. W Legnicy takich jagód się nie dostanie nigdzie... :(

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj