Wegański krem ryżowy z musem truskawkowym.

10 marca


WEGAŃSKI KREM RYŻOWY
/przepis własny/

70 g płatków ryżowych pełnoziarnistych
400 ml mleka kokosowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 łyżka wegańskiej odżywki białkowej o smaku waniliowym
2 płaskie łyżki syropu klonowego
3 suszone figi
(namoczone na noc w mleku roślinnym)
3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego

+

mus truskawkowy
świeże truskawki
masło z orzechów laskowych

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli, cynamon i syrop klonowy.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać łyżkę odżywki białkowej i dokładnie wymieszać.
W tym czasie figi zmiksować z jogurtem, a następnie dodać do kremu.
Gotować jeszcze około minuty, a następnie przelać do słoiczków i podawać.

Smacznego!

***

Krem jest nieprzesadnie słodki, a co najważniejsze
- pełen wartościowego białka, witamin i minerałów.
Świetnie sprawdzi się zarówno na zdrowe śniadanie jak i podwieczorek,
mimo tego, że zawiera troszkę cukru, choć naturalnego.
Bo grunt to słodzić z umiarem :)

***

Aby krem nie przywarł do dna i nie przypalił się,
do gotowania użyjcie wysokiej jakości garnka
(najlepiej rondelka), np. marki Silit.
Bogatą ofertę naczyń tej firmy znajdziecie
w internetowym sklepie specjalistycznym:
https://www.tylkostylowe.pl/garnki-silit

You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj