Sernikowe ciasto jaglane.

24 marca

Kolejny eksperyment z ciastem przygotowanym ze zdrowych produktów...
... ponownie udany :)
Wyszło delikatne jak chmurka, z chrupiącymi nerkowcami w środku.
Sycące za sprawą twarogu, naturalnie słodkie dzięki sproszkowanym daktylom, 
w środku skrywające niespodziankę...
... i oczywiście bardzo zdrowe!
W sam raz na początek dnia pełnego wyzwań :)


SERNIKOWE CIASTO Z KASZĄ JAGLANĄ I CZEKOLADĄ
/przepis własny/

40 g ekspandowanej kaszy jaglanej (Bio Planet)
15 g mąki jaglanej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny)
łyżeczka pasty waniliowej
2-3 łyżki sproszkowanych daktyli (Bio Planet)
jajko
łyżka pokruszonych orzechów nerkowca (Bio Planet)
ok. 30 g czekolady
200 g twarogu sernikowego

Kaszę zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą, 
proszkiem do pieczenia i pastą waniliową.
Dodać sproszkowane daktyle i ponownie zmiksować.
Na koniec delikatnie wmieszać do masy pokruszone orzechy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią.
Piec ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać z pozostałą częścią czekoladą.

Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika,
a następnie rozprowadzić ją po wierzchu.

Smacznego!

***
Całą gamę produktów marki Bio Planet znajdziecie na stronie producenta:


Znaczna część z nich jest dostępna w niemal każdym 
sklepie internetowym z ekologiczną żywnością.

Poniżej kilka produktów marki z mojego ostatniego zamówienia:




You Might Also Like

9 komentarze

  1. Dawno nie jadłam takiego ciasta śniadaniowego :) Podoba mi się ta wersja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaki świetny przepis! Skład na szóstkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i już wiem co żonie upiec w niespodziance :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę ciasto z kasza jaglana :D na pewno wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze w moim wyszło bardzo dużo grudek :/ coś żle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho :D czy jakieś inne kasze też się nadają do robienia ciast? tak z ciekawości się pytam :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj