Proteinowa zapiekanka z makaronem wysokobłonnikowym bez cukru!

25 lutego


Zapiekanka z makaronem i twarogiem to danie, któremu wielu
 z Nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.

Dziś w wersji uzdrowionej - z użyciem proteinowego, 
wysokobłonnikowego makaronu, a w dodatku bez cukru.

Połączenie puszystego, waniliowego twarogu oraz makaronu al dente smakuje po prostu wybornie. 
Do tego kwaskowate wiśnie, dla przełamania słodyczy.

Bardzo dobrym trikiem, który sprawi, że makaron będzie chrupiący,
jest uprzednie podsmażenie go na oleju kokosowym.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody, koniecznie sprawdźcie, bo naprawdę warto!

***
PRZEPIS NA PROTEINOWĄ ZAPIEKANKĘ Z MAKARONEM
/przepis własny/

łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli
400 g twarogu sernikowego
łyżeczka pasty waniliowej
jajko
kilka kropli słodzika Sweet Sensation Ciaocarb
30 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
olej kokosowy do natłuszczenia formy
kilka wiśni do dekoracji
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Po ostudzeniu podsmażyć na oleju kokosowym
(można pominąć).
Twaróg zmiksować z jajkiem, 
pastą waniliową, słodzikiem i budyniem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Masę twarogową wymieszać z makaronem.
Całość przelać do natłuszczonego naczynia, na wierzchu umieścić kilka wiśni
 i zapiekać około 20-25 minut lub do zarumienienia.
Smacznego!

***

***
Inne ciekawe, niskowęglowodanowe produkty marki Ciaocarb:





You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj