Placuszki twarogowe z morelami, czekoladą i orzechami.

12 listopada




TWAROGOWE PLACUSZKI Z MORELAMI I CZEKOLADĄ
/przepis własny/


250 g półtłustego twarogu typu klinek
30 g mąki pszennej razowej
35 g mąki bananowej 
(można zastąpić kokosową)
3 krople ekstraktu migdałowego
3 łyżeczki syropu z kwiatu kokosa lub cukru
1/4 łyżeczki sody
jajko klasy XL
morele (dwie podzielone na cząstki)
pasek czekolady z całymi orzechami laskowymi Nussbeisser
olej kokosowy do smażenia

1. Twaróg rozgnieść z jajkiem, obiema mąkami i syropem.
2. Dodać ekstrakt migdałowy i sodę.
3. Zwilżonymi dłońmi formować kulki,
a do środka wkładać po cząsteczce moreli i kostce czekolady.
4. Kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko spłaszczając.
4. Smażyć na najmniejszym ogniu (pod przykryciem) do momentu zarumienienia, z obu stron 
(z pierwszej strony około 5-6 minut).
Uwaga: placki pod wpływem soku z moreli lekko się "rozpłyną"
 dlatego też ważne jest jedynie lekkie ich spłaszczenie.
5. Podawać z dowolnymi dodatkami 
 (cukier puder trzcinowy, sos kakaowo-rumowy,
truskawki i morele - mrożone, ale smakują całkiem nieźle :)).

Smacznego!

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Kawką i takimi właśnie placuszkami proszę mnie budzić :)))

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj