Kawowy omlet sernikowy.

29 października




KAWOWY OMLET SERNIKOWY
/przepis własny/

150 g islandzkiego serka skyr lub jogurtu greckiego
35 g mąki pszennej (u mnie z pszenicy kamut)
15 g mąki kokosowej
30 ml mocnego espresso
łyżeczka suszonych borówek w proszku
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin do natłuszczenia patelni
łyżka erytrolu

Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. 
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić oliwą, wylać doń masę
 i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Gdy omlet się zetnie, zdjąć z patelni i podawać póki gorący.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej, 
w czasie gdy wierzch będzie niemal całkowicie ścięty.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!



Do przygotowania omletu użyłam ekologicznej oliwy z oliwek
oraz kawy espresso z finlandzkiego sklepu ze zdrową żywnością
Bio4You
który oferuje wysyłkę również do Polski :)

Poniżej pozostałe perełki, które wyszukałam w ofercie:



You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj