Czekoladowy omlet jogurtowy.

18 sierpnia




Dziś prezentuję Wam przepis na omlet jogurtowy,
który ostatnio gościł u mnie na blogu dobrych kilka lat temu.
Wyszedł puszysty, delikatny, o wyczuwalnym smaku jogurtu -
bardzo podobny w smaku do sernikowego, którego znają już chyba wszyscy. 
Jednak tym razem zamiast serka homogenizowanego czy twarogu, użyłam
jogurtu z wsadem czekoladowym marki Ehrmann. 
I tak oto powstał ten omlet. 
Zapach, który unosił się w domu podczas smażenia,
skłaniał do jak najszybszego zdjęcia go z patelni. 
Jednak aby się udał, potrzeba trochę więcej cierpliwości
niż przy wersji klasycznej.
Mimo tego, zdecydowanie warto go spróbować
i przygotować np. na niedzielne śniadanie :)

Co do jogurtu, smakuje zdecydowanie lepiej niż 
klasyczne, sprzedawane w plastikowych kubeczkach.
Dlaczego?
W szklanym słoiku jogurt po otwarciu, 
wydaje się być bardziej aromatyczny,
a smak owoców jest jeszcze bardziej intensywny. 
Gdzie można go kupić?
Zarówno w supermarketach
(Auchan, Sano, Tesco, Carrefour, Lidl, Intermarche i inne)
jak i sklepach internetowych.
Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie producenta:



***
CZEKOLADOWY OMLET JOGURTOWY

/1 porcja/

Składniki na ciasto:

150 g jogurtu z wsadem czekoladowym Almighurt
25 g mąki kokosowej
10 g gorzkiego kakao
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
łyżka kuleczek zbożowych w czekoladzie (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 
łyżka erytrytolu/ksylitolu/cukru

Dekoracja:

krem z gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
kuleczki zbożowe w czekoladzie
czereśnie i borówki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego
i kuleczek zmiksować na gładką masę,
a następnie odstawić na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem kokosowym, 
wylać masę i smażyć na małym (!) ogniu około 7 minut,
a następnie przewrócić na drugą stronę, gdy będzie niemal całkowicie ścięty.
Smażyć jeszcze około 3 minut. Po tym czasie ostrożnie
zsunąć na talerz, udekorować i podawać.

Uwaga: należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.

Smacznego!

***
Niektóre z dostępnych wariantów smakowych:


-malina
-brzoskwinia-marakuja 
-czekolada 
-wanilia bourbon 
-biała czekolada - kokos 
-gruszka - porzeczka 
-cytryna 
-mango - pomarańcza 
-mak - marcepan. 









You Might Also Like

3 komentarze

  1. Oj, nawet nie wiedziałam, że da się coś takiego zrobić. Jutro biorę się do pracy.

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj