Najlepszy z najlepszych: omlet z mascarpone i jogurtu greckiego.

16 lipca


Najlepszy i chyba najbardziej puszysty omlet, jaki do tej pory udało mi się zrobić.
W dodatku pełen białka i... bez dodatku cukru,
a więc idealny dla osób trenujących.


OMLET Z MASCARPONE I JOGURTU GRECKIEGO
/przepis własny/

Ciasto:

50 g mascarpone
75 g jogurtu greckiego (bardzo gęstego)
2 jajka
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 

Dodatki:

jogurt grecki wymieszany
ze słodzonym aromatem "sernik z borówkami";
proteinowe muesli z ciasteczkami, karmelem i kawą;
słodzik (stewia z erytrolem) w formie cukru pudru;
sos zero kalorii cynamonowy;
truskawka

Uwaga:

Wszystkie dodatki
(oprócz jogurtu i truskawki)
znajdziecie w ofercie sklepu guiltfree.pl

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę
(ciasto powinno być dość gęste).
 Następnie odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć
na najmniejszym ogniu około 7 minut z jednej strony i około 3 minut z drugiej.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!





You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wygląda imponująco, bardziej jak ciasto niż omlet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, takie smażone ciasto. I tak też smakuje :)

      Usuń
  2. Zawsze jak zmiksuje jajka z np. jogurtem to masa jest strasznie lejąca, nawet po dodaniu mąki ;/ Co robie nie tak? Może tak byc dlatego, że używam blendera zamiast miksera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też mi się to przytrafiło, tyle że podczas blenderowania jogurtu greckiego z bananem. Wyszło po prostu bananowe mleko.

      Polecam wszystkie składniki na raz wrzucić do blendera-rozdrabniacza (włącznie z mąką, tak jak w przepisie). Ja zawsze tak robię i wychodzi gęsta masa. Ewentualnie spróbuj mikserem :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj