Bezglutenowe bułeczki z ricottą i jabłkiem.

30 lipca




***
BEZGLUTENOWE BUŁECZKI
Z RICOTTY Z HERBATNIKAMI
/przepis własny/

25 g mąki kokosowej
łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych
jajko
łyżeczka stopionego masła ghee
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka miodu
75 g ricotty
małe jabłko pokrojone w kostkę

Obie mąki wraz z sodą oczyszczoną przesiać.
Dodać jajko, stopione masło,
ricottę, sól i miód. Wymieszać.
Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka.
Następnie wmieszać pokruszone herbatniki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze.
Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienią.
Podawać póki gorące.
Smacznego!

***
ENGLISH RECIPE:
***
RICOTTA BUNS WITH APPLE

25 g coconut flour
1 teaspoon millet or buckwheat flakes
1 egg
1 teaspoon melted ghee butter
pinch of salt
1/3 teaspoon baking soda
1 tablespoon honey
75 g ricotta
a small cubed apple

Sift the flour and baking soda.
Add egg and melted butter,
ricotta, salt and honey. Mix.
Add the flakes and half of the cubed apple.
Mix in crushed biscuits.
Preheat the oven to 180 degrees.
Form balls and place on a baking sheet lined with baking paper.
The remainder of the apple also lay on the paper.
Bake about 15 minutes until golden brown.
Serve while hot.

Enjoy!

***
Markę Schär, produkującą bezglutenowe pieczywo, makarony, słodycze i musli, znają już chyba wszyscy. Sama od dłuższego już czasu unikam pszennego pieczywa (ze względu na to, że pszenica jest modyfikowana genetycznie) i staram się częściej używać mąk bezglutenowych. Ciężko by mi było jednak wyeliminować inne zboża zawierające gluten. Myślę jednak, że zastąpienie chociaż części spożywanych produktów ich bezglutenowymi odpowiednikami, to już jakaś zmiana. I to na korzyść. Osobiście popieram to, że produkty bezglutenowe są obecnie dostępne praktycznie w każdym sklepie. Osoby chore na celiakię, nadwrażliwych na gluten czy też po prostu starających się lepiej odżywiać, mogą teraz kupić je bez problemu!

Poniżej niektóre z produktów dostępnych już od dawna, ale także kilka nowości:


- moje ulubione bułeczki z czekoladą i brioche (już pokrojone!)


- klasyczny, jasny chleb
- mąka uniwersalna, której użyłam do wypieku bułeczek
- nowość: obłędnie czekoladowy muffin


- najulubieńsze ciastka z kremem mlecznym
- klasyczne herbatniki maślane
- nowość: krakersy z solą morską (najlepsze z kremem krówkowym!)

You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj