Test patelni Woll Szafir

26 maja

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir

Jakiś czas temu pisałam Wam o moich wrażeniach związanych z użytkowaniem dość nietypowej patelni żeliwnej. Tym razem przedstawię Wam trochę inną patelnię, przeznaczoną nie tylko do smażenia naleśników, ale też mięsa, warzyw, jajek czy ryb.

Chodzi mianowicie o model Szafir niemieckiej marki Woll, którą otrzymałam do testów od sklepu patelnie-tytanowe.pl, wyłącznego dystrybutora marki Woll w Polsce. Jest to patelnia tytanowa, którą można stosować również na kuchence indukcyjnej. W linii Szafir znajdziemy naczynia w kilku rozmiarach: 20, 24, 28 i 32 cm, Dostępne są modele z wysokim jak i niskim brzegiem, a ponadto patelnia grillowa, naleśnikowa, w kształcie kwadratu oraz wok. Zastanawiałam się nad patelnią kwadratową oraz okrągłą z wysokim brzegiem, ale ostatecznie zdecydowałam się na tą drugą, ze względu na wysokość pozwalającą na przygotowanie paelli oraz dań typu leczo. Dodatkowo w zestawie otrzymałam żaroodporną, szklaną pokrywę.

PIERWSZE WRAŻENIE

Od razu po rozpakowaniu moją uwagę przykuł wyjątkowo atrakcyjny wygląd. Ogromnym plusem są dla mnie prostopadłe do dna ścianki (a nie pochyłe, jak w większości patelni dostępnych na rynku) oraz piękny, szafirowy kolor z połyskiem (teraz już wiem, skąd taka nazwa linii :)).

Natomiast jej ciężar nie był dla mnie zaskoczeniem - patelnia wygląda na porządną, tak więc i jej waga nie może być mała. Jednak przy 7-centymentrowych ściankach jest to według mnie zaletą - patelnia nie może się przecież chybotać. Zapobiega to niebezpieczeństwu wywrócenia się jej wraz z całą zawartością.

POWŁOKA I DNO PATELNI

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir-powłoka

Ceramiczna (pokrywa ją specjalna szlachetna powłoka - ceramika szafirowa), zapewnia długą żywotność naczyń. Tego typu powłoka jest w dużo większym stopniu odporna na ścieranie, a produkowana jest w specjalnej technologii, zapewniającej antyadhezyjność. W związku z tym można bezproblemowo na niej smażyć bez dodatku oleju - świetna sprawa dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Co najlepsze, nie trzeba używać tylko i wyłącznie akcesoriów z drewna i silikonu, ponieważ dzięki zastosowaniu kilku warstw powłoki możemy posługiwać się także tymi metalowymi. Drobne rysy, które mogą się pojawić po jakimś czasie, nie będą miały wpływu na zdrowie oraz na samo użytkowanie naczyń WOLL.

Uwaga: Jeśli tak jak ja, posiadacie kuchenkę gazową pamiętajcie o tym, by dbać o zewnętrzną powłokę naczynia. Płomień gazu może bowiem (po dłuższym czasie) spowodować jej zabrudzenie.

Dno patelni jest wyjątkowo grube (10 mm) dlatego gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak ryzyka tworzenia się odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach (!). Potrawa nawet po zdjęciu patelni z palnika pozostaje ciepła przez dłuższy czas.

UCHWYT

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir-rączka

Rączka patelni montowana jest w technologii zatopionego mosiądzu, dlatego też nie ma opcji, by się oderwała. Co więcej, jest żaroodporna i pozostaje przez cały czas chłodna (z wyjątkiem przypadku, gdy wkładamy naczynie do piekarnika - wówczas wyciągając ją, należy użyć rękawicy kuchennej lub łapki silikonowej).

POKRYWA

Pokrywa wykonana jest z hartowanego szkła polerowanego. Idealnie przylega do patelni, co przekłada się na zmniejszenie zużycia energii i czasu smażenia (para nie wydostaje się po bokach). Wraz ze specjalną technologią wykonania sprawiającą, że patelnia wykazuje bardzo dobre przewodnictwo cieplne, pozwala na wyjątkowo oszczędne przygotowywanie potraw.

Obręcz pokrywy wykonana jest z kolei ze stali szlachetnej. Za plus można uznać obecność niewielkiego otworu w pokrywie, który służy do odprowadzania pary wodnej. Zapobiega to przypadkowemu wykipieniu sosu.

Co więcej, tak jak i patelnia, pokrywa jest odporna na temp. do 250 °C, dzięki czemu możemy pod koniec smażenia wstawić do piekarnika danie z makaronu, tortillę czy suflet z naleśników, aby uzyskać przyjemnie chrupiącą skórkę.

MYCIE

Zarówno patelnię jak i pokrywę można myć w zmywarce. Według mnie nie jest to jednak konieczne, ponieważ pozostałości jedzenia schodzą (dosłownie!) jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. W przypadku niewielkich zabrudzeń (np. po smażeniu placków na niewielkiej ilości tłuszczu) wystarczy przetrzeć naczynie zwilżoną gąbką. Natomiast po smażeniu ryb, dobrze jest użyć detergentu w celu usunięcia charakterystycznego zapachu. Tak czy owak, jestem mile zaskoczona łatwością utrzymania patelni w czystości.


WRAŻENIA Z TESTÓW


Na pierwszy ogień poszły burgery z ciecierzycy. Jeśli mieliście okazję przygotowywać kotleciki z warzyw strączkowych w wersji uzdrowionej (bez bułki tartej czy białej mąki) to zapewne zauważyliście, że lubią się rozpadać podczas smażenia. Dlatego też nową patelnię postanowiłam poddać eksperymentowi i ów smakołyki przygotowałam właśnie przy jej pomocy.

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir-kotlety-z-ciecierzycy

I jak poszło? Muszę przyznać, że całkiem dobrze. Kotleciki co prawda były miękkie  (z uwagi na brak wyżej wymienionych składników), ale nie zaobserwowałam trudności w ich przewracaniu. Dzięki temu, że patelnia nagrzewa się równomiernie (dzięki jednolitemu odlewowi) i długo magazynuje ciepło, wszystkie przybrały jednolity, złoty kolor bez względu na to, w którym miejscu się znajdowały. Co najlepsze, zaserwowane na patelni, po kilkunastu minutach cały czas były gorące.

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir-smażenieKolejnym wyzwaniem były jajka sadzone na warzywach. Najpierw poddusiłam cukinię i marchewkę na oleju kokosowym, a następnie wbiłam jajka. Na patelni można smażyć również bez tłuszczu, jednak ja ze względu na lepsze walory smakowe, nie pomijam tego składnika. Same jajka smażą się bardzo szybko i co najważniejsze, bez problemu można wyczuć moment, w którym żółtko pozostaje płynne. Zwykle miałam problem z trafieniem na "odpowiedni moment", a teraz nie muszę już gorączkowo odkrywać co chwilę pokrywki. Całe danie również bez zbędnego wysiłku, można zsunąć w całości z patelni.

Oczywiście, każde danie jakie zdecydujemy się przygotować, można również zapiec w piekarniku (jak już wspomniałam, rączka jest odporna na temp. do 250 stopni Celsjusza). W przypadku jajek nie jest to konieczne, ale jeśli lubicie dania makaronowe z chrupiącą skórką lub dobrze wypieczoną frittatę - jak najbardziej polecam.

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir-jajka-sadzone

PODSUMOWANIE

Moim zdaniem, największymi zaletami patelni są:

- możliwość wstawienia do piekarnika wraz z rączką i pokrywą;
- wieloletnia gwarancja
  (25-letnia na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnia na powłoki i uchwyt);
- opcja beztłuszczowego smażenia
- wysoki brzeg, zapobiegający wydostaniu się zawartości na zewnątrz;
- wyjątkowo szybki czas nagrzewania (ok. 3 minut);
- bezproblemowość czyszczenia;
- bardzo dobra odporność na zarysowania.

Jedyną wadą, jakiej się dopatrzyłam, to dość wysoka cena (519 zł), jednak po przetestowaniu patelni mogę stwierdzić, że jest jak najbardziej adekwatna do jakości wykonania.

PS Dla niektórych drugim minusem może być jej ciężar, jednak dla mnie osobiście jest to plusem, o czym pisałam na wstępie.

Cóż - jak na razie patelnia sprawuje się doskonale, a w dodatku pięknie się prezentuje - nie pozostaje mi więc nic innego, jak po prostu ją Wam polecić - szczególnie, jeśli zależy Wam na tym, by patelnia służyła w kuchni przez długie lata. Znajdziecie ją w oficjalnym sklepie dystrybutora pod adresem www.patelnie-tytanowe.pl.

Ale to jeszcze nie koniec. Mam dla Was kod rabatowy na cały koszyk:

NASLODKO10

Kod ważny jest przez 30 dni :)

Patelnia-tytanowa-Woll-linia-Szafir-z-góry

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Rozglądamy się za dobrą tego typu patelnią, więc recenzja bardzo przydatna ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj