Wegański krem jaglany z jagodami maqui

13 maja



KREM JAGLANY Z JAGODAMI MAQUI
/PRZEPIS WŁASNY/

Krem:

70 g płatków jaglanych
350 ml czekoladowego mleka kokosowego
szczypta soli
małe jabłko pokrojone w kostkę
kilka kropli ekstraktu waniliowego
lyżka sproszkowanych jagód maqui
2 łyżki syropu z kwiatu kokosa
3 łyżki czekoladowego deseru sojowego

Dekoracja:

prażone płatki migdałów
maliny
serek sojowy

Przygotowanie:

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Dodać pokrojone w kostkę jabłko i
gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać jagody maqui i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, a następnie 
dodać deser sojowy i przelać do miseczki.

Smacznego!



Inne chrupkie chlebki z oferty:


- z cebulką i serem
- z pomidorami i mozarellą 
- z serem i pestkami dyni


- z żurawiną i kokosem
- z komosą ryżową


- z twarożkiem i marchewką
- z nasionami chia i płatkami owsa
- żytnie z musli

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Krem wygląda super, podobnie jak wszystkie dodatki na wierzchu :)
    Nigdy nie robiłam kremu z płatków jaglanych, ale te z kaszy uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj