Placek bananowy na serku mascarpone.

09 kwietnia


Smażyliście już placuszki, gofry lub pączki na bazie serka mascarpone?
Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie.
Robiłam je już wiele razy i za każdym razem bardzo smakowały mnie i mojej rodzinie. 
Podobnie też było tym razem, tyle że zamiast
kilku mniejszych sztuk, uformowałam jeden, duży placek.
Wyszedł puszysty i kremowy w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy.
Co najlepsze, nie "rozpływał się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka homogenizowanego. 
Dzięki gęstości i wysokiej zawartości tłuszczu w mascarpone,  placek ładnie wyrasta i nie opada.

Patrząc na zdjęcie, zapewnie zastanawiacie się, skąd maliny o tej porze roku? 
Na całe szczęście w supermarketach dostępne są mrożone. 
W cenie regularnej kosztują wcale niemało (tak jak borówki, żurawina czy śliwki), jednak jeśli trafimy na promocję, 
możemy sporo zaoszczędzić. Ja w swoje zaopatrzam się zazwyczaj w Lidlu, 
a co najlepsze - od poniedziałku znów będą w promocji!
Nabraliście ochoty na te letnie owoce? Wobec tego sprawdźcie aktualną gazetkę Lidla.
Oprócz malin warto skusić się na smakołyki z tygodnia Deluxe :)

BANANOWY PLACEK NA SERKU HOMOGENIZOWANYM
/przepis autorski/
/1 porcja/

Ciasto:

60 g mąki jaglanej
łyżka zmielonego siemienia lnianego
10 g karobu (można zastąpić kakao)
10 g pokruszonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g serka mascarpone
mały, dojrzały banan pokrojony w kostkę
szczypta soli
łyżka otrąb
olej kokosowy do smażenia
duże jajko

Dodatki:

dżem kokosowy
pestki dyni
maliny
masło z nerkowców

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, siemię lniane,
karob i proszek do pieczenia.
Następnie dodać otręby i szczyptę soli.
W drugiej połączyć składniki mokre i zmiksować z suchymi.
Na koniec dodać pokrojonego banana i migdały. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie smażyć na natłuszczonej patelni ok. 5 minut z każdej strony.
Ostrożnie zsunąć na talerz i podawać z dodatkami.

Smacznego!



*Artykuł sponsorowany





You Might Also Like

7 komentarze

  1. Nie przepadam za serkiem mascarpone, bo jest dla mnie stanowczo za tłusty, ale w takim placku to co innego. Wygląda pysznie, zwłaszcza tak bogato udekorowany ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem 😀 ja akurat uwielbiam tłusty nabiał, w szczególności śmietanę i ser caprino,twaróg śmietankowy 😀

      Usuń
  2. Fajny pomysł na mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Ja niestety mam nietolerancję i pszenicy i kukurydzy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamieniem winnym lub sodą oczyszczoną 😀

      Usuń
  4. Wygląda pysznie. Jutro zrobię potrzebne zakupy i spróbuję przygotować taki placek :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj