Zapiekanka makaronowa z owczym serem + zakupowy haul :)

23 marca


Dziś mam dla Was kolejną zapiekankę, ale tym razem nietypową, bo...
z makaronu gryczanego i twarogu z mleka owczego, których próbowałam po raz pierwszy!
Muszę przyznać, ze oba produkty bardzo przypadły mi do gustu.
Makaron gryczany jest dość nietypowy, ponieważ po ugotowaniu jest bardzo śliski. 
Wystarczy jednak przelać go wodą i można cieszyć się ciekawym, 
intensywnym smakiem gryki w formie świderków. 
Natomiast twaróg owczy jest kwaskowaty i niesamowicie kremowy. 
Jest to przede wszystkim świetny zamiennik dla osób uczulonych na mleko krowie.
Co oprócz tych dwóch produktów zamówiłam ze sklepu BioGo.pl? 
Całą zawartość "koszyka" znajdziecie pod przepisem :)



MAKARON GRYCZANY ZAPIEKANY
Z OWCZYM TWAROGIEM
/przepis własny/

50 g makaronu gryczananego bio (Alb-Natur)
szczypta soli
200 g ekologicznego twarogu owczego (Bergerie)
łyżeczka pasty waniliowej
pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego bio (Lebensbaum)
jajko
łyżka masła z orzechów laskowych
20 g budyniu waniliowego (proszku)
olej kokosowy do natłuszczenia naczynka

Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem
i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
 Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć.
Twaróg zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, masłem i budyniem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Masę twarogową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do natłuszczonego naczynia.
Zapiekać około 20 minut lub do zarumienienia.
Po tym czasie wyjąć, udekorować i podawać.

Smacznego!

***
Poniżej mojego ostatnie zakupy ze sklepu biogo.pl
Składniki wyróżnione kursywą również znajdziecie w tym sklepie.



jogurt probiotyczny, twaróg mielony, jogurt owczy waniliowy, twaróg owczy, jogurt naturalny, deser ryżowy, jogurt waniliowy z makiem


soczewica czarna, makaron gryczany, (ulubiony!) dressing z prażonym sezamem, baton musli z goją, cynamon cejloński (co dzień zjadam 2 łyżeczki), olej z prażonych orzechów włoskich (olejów orzechowych również używam codziennie), anyż.


ulubiony jogurt sojowy waniliowy, mleczko sojowe (o wysokiej zawartości soi), jogurt sojowy morelowy, kawa ziarnista arabika i wysokogórska

***
A Wy, na co skusilibyście się z powyższej listy?
Których produktów już próbowaliście?


You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj