Sernikowa zapiekanka z makaronem i olejem rzepakowym.

22 marca


Zapiekanka z makaronem i twarogiem to danie, któremu wielu
 z Nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.

Połączenie puszystego, waniliowego twarogu oraz makaronu al dente smakuje po prostu wybornie. 
Do tego kwaskowate wiśnie, dla przełamania słodyczy.

Bardzo dobrym trikiem, który sprawi, że makaron będzie chrupiący,
jest uprzednie podsmażenie go na oleju rzepakowym. 
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody, koniecznie sprawdźcie, bo naprawdę warto.
Zresztą olej rzepakowy świetnie sprawdza się nie tylko do podsmażania.
Szykując wielkanocne potrawy z pewnością użyję go również do pieczenia ciast i smażenia ryb,
ponieważ nie dość, że jest zdrowy i smaczny, to jeszcze ma wysoką temperaturę dymienia.
Dzięki temu, podczas obróbki cieplnej nie wytwarzają się szkodliwe substancje.
W sumie wcale się nie dziwię, że nazywa się go "oliwą Północy" :)

Co do zapiekanki - właśnie dlatego, że ma tak wielu fanów, 
świetnie sprawdzi się również na wielkanocnym stole.
Z pewnością szybko z niego zniknie :)


PRZEPIS NASERNIKOWĄ ZAPIEKANKĘ Z MAKARONEMI OLEJEM RZEPAKOWYM

50 g dowolnego makaronu
łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli
400 g twarogu sernikowego
łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
jajko
3 łyżki syropu klonowego
30 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
olej rzepakowy do natłuszczenia formy
kilka wiśni do dekoracji

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Po ostudzeniu podsmażyć na oleju rzepakowym.
Twaróg zmiksować z jajkiem, 
pastą waniliową, syropem klonowym i budyniem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Masę twarogową wymieszać z makaronem.
Całość przelać do natłuszczonego naczynia, na wierzchu umieścić kilka wiśni
 i zapiekać około 20-25 minut lub do zarumienienia.

Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj