Owsiany placek z ricotty (bez glutenu)

17 marca


Przymierzacie się do ricotta hotcakes, ale nie chce Wam się smażyć kilku placków? 
Zróbcie jeden - w wersji owsianej i bez glutenu.
Jest niesamowicie puszysty i bardzo zdrowy, bo nie zawiera białego cukru ani mąki.
Podałam go z kremem czekoladowym również bez cukru, truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i "cukrem pudrem" z glikozydów stewiolowych.
Świetnie sprawdza się jako śniadanie do lunchboxa - na drugi dzień pozostaje świeży i wilgotny.
Polecam!



OWSIANY RICOTTA HOTCAKE
/ 1 porcja/


125 g ricotty (pół opakowania)

35 g bezglutenowej mąki owsianej pełnoziarnistej
20 g bezglutenowych płatków owsianych
10 g mąki kokosowej
1/3 łyżeczki kamienia winnego lub
proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
łyżka syropu z kwiatu kokosa
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
łyżeczka masła ghee do smażenia
ewentualnie mleko do rozrzedzenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę mleka.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie masło roztopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.
Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut pod przykryciem.
Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Zdjąć z patelni, udekorować i jeść póki ciepły.

Smacznego!



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Na pewno musi smakować wspaniale - zarówno placek, jak i dodatki - pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądą ten placek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, wygląda zniewalająco! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany jakie pyszności :))))

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj