Ciasto orkiszowe z amaretti. Tydzień Włoski w Lidlu!

03 marca


ORKISZOWE CIASTO Z JABŁKAMI I AMARETTI

| przepis autorski | 1 duża porcja |

20 g mąki orkiszowej
30 g płatków orkiszowych
15 g mąki kokosowej
20 g mąki migdałowej
4 ciasteczka amaretti
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 125 g kremowego jogurtu kokosowego
duże jajko
2 łyżeczki miodu
łyżeczka roztopionego masła klarowanego
2 miniaturowe słodkie jabłka

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. 
W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, miód i masło.
Połączyć zawartości obu misek i dodać płatki.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić jogurtem (u mnie było to konieczne).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do ciasta wmieszać pokrojone drobno jabłka
 i pokruszone ciasteczka amaretti, a następnie przełożyć do naczynka.
Piec ok. 20 minut w 200 stopniach 
(u mnie tryb "ciasto": grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie ostudzić i podawać.

Smacznego!

***
Do przygotowania ciasta użyłam ciasteczek amaretti,
dostępnych w Lidlu w ramach - mojego ulubionego - 
Pełną  gamę produktów marki Italiamo znajdziecie 
w swoim Lidlu od poniedziałku 27 lutego. 
Warto skusić się przede wszystkim na pyszne sery, sosy,
przyprawy, desery oraz makarony w przeróżnych kształtach.
Ja oprócz smakołyków otrzymanych od Lidla (które możecie obejrzeć na zdjęciach poniżej), 
wybrałam się po moje ulubione lody amaretto, oliwę, 
oryginalne sery Scamroza i Parmigiano Reggiano, a także deser tiramisu i antipasti.
Tydzień śródziemnomorskich smakołyków trwa do niedzieli 5 marca, 
tak więc jeśli jeszcze nie zrobiliście zakupów - 
koniecznie zajrzyjcie do Lidla w ten weekend.Zdecydowanie warto!

PS  Niektóre produkty zazwyczaj dostępne są do wyczerpania zapasów,
a więc nawet tydzień dłużej :)





You Might Also Like

2 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj