Bezglutenowa tarta owsiana z jabłkami.

26 marca







BEZGLUTENOWA TARTA OWSIANA Z JABŁKAMI


Ciasto:

1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1/2 szklanki bezglutenowych otrąb gryczanych 
(w tym łyżka złotego lnu mielonego)
1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki zimnej wody
ekstrakt waniliowy
2 jajka
6 pełnych łyżek oleju kokosowego
100 g cukru pudru trzcinowego

Przygotowanie ciasta:

Płatki, otręby, mąkę i proszek wymieszać w jednej misce.
Następnie dodać olej kokosowy, cukier puder i jajka.
Palcami rozcierać olej kokosowy tak, by połączył się z resztą składników.
Dodać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
Formę o średnicy 26 cm porządnie natłuścić.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (na podsypanym mąką blacie)
 na placek o średnicy nieco większej niż średnica naczynia.
Następnie wyłożyć nim dno i boki formy.
Ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie do lodówki,
tym razem na 15 minut.

Nadzienie:

1 kg jabłek
cynamon
4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie
wyłożyć nimi dno tarty.
Całość posypać cynamonem i cukrem pudrem.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Wstawić ciasto i piec około 30 minut lub do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i posypać siekanymi pistacjami.

Smacznego!

***
Do przygotowania tarty użyłam bezglutenowych płatków owsianych 
i lnu mielonego firmy Bauckhof Naturkost, które dostępne są w internetowych
jak i stacjonarnych sklepach z żywnością ekologiczną.
Całą ofertę możecie przejrzeć na stronie oficjalnej:

Bauck-Hof
Poniżej niektóre z ciekawych produktów marki.
Na szczególną uwagę zasługują mieszanki do wypieku bezglutenowego chleba, 
do którego nie potrzeba drożdży. Przygotowanie trwa 2 minuty, 
a pieczenie 45 min (według producenta 58 min).
Po niecałej godzinie możemy cieszyć się świeżym zapachem i smakiem domowego chleba. 
Co ciekawe, ich bazę stanowi zakwas gryczany lub quinoa. 
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy skórka zmięknie i wtedy łatwiej jest ją kroić.

Z innych produktów ciekawie smakują również płatki do mleka, pozbawione chemii i nadmiernej ilości cukru, a także mieszanki różnych zbóż "Kornfix" które gotują się błyskawicznie!

A Wy, próbowaliście już kiedyś produktów tej marki?





You Might Also Like

3 komentarze

  1. Podoba mi się zarówno ciasto, jak i nadzienie - jest pysznie i bogato obłożona - mniamm ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna <3 Szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsiana tarta z jabłkami, -- wygląda cudnie i na pewno smaczna .:)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj