Wegańskie muffiny angielskie z czekoladą.

16 lutego






WEGAŃSKIE MUFFINY ANGIELSKIE
/przepis własny/

50 g mąki żytniej razowej
10 g mąki z wiesiołka
35 g mąki słonecznikowej
30 g mąki pszennej graham
5 g błonnika owsianego
120 ml ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki syropu z suszonych śliwek bio
20 g drożdży (świeżych)
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
łyżka oleju arachidowego

Dekoracja:

krem czekoladowy bez cukru
pestki dyni bio
truskawki
płatki migdałów

Nadzienie:

Serek sojowy naturalny wymieszany z syropem klonowym

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym 
mleku roślinnym wraz z syropem.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Wszystkie mąki wraz z błonnikiem przesiać. 
Następnie dodać zaczyn, olej arachidowy i sól.
 Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować bułeczki, obtoczyć w sezamie
i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni 
około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.

Smacznego!

***
Wszystkie składniki wyróżnione kursywą znajdziecie
 w oficjalnym sklepie internetowym

Sklep Efavit

w którym oprócz olejów i mąk tej marki znajdziecie również produkty innych firm.

Poniżej ciekawe produkty ze sklepu:





You Might Also Like

2 komentarze

  1. pierwszy raz takie muffiny widzę, ale wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za pomysł na pyszne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj