Waniliowy budyń owsiany (wegański)

25 lutego


Budyń to bezapelacyjnie jeden z najwspanialszych smaków dzieciństwa.
Czy można go w jakiś sposób uzdrowić?
Oczywiście, że tak! Zresztą podobnie jak wszystkie ulubione dania :)
Dlatego dziś przedstawiam Wam budyń owsiany, 
o idealnie kremowej konsystencji i mocno kokosowo - waniliowym smaku.

KOKOSOWO - WANILIOWY BUDYŃ OWSIANY (WEGAŃSKI)

/PRZEPIS WŁASNY/

Składniki:

70 g płatków owsianych
(u mnie wyjątkowo mocno chłonące mleko)
ok. 500 ml mleka sojowego
(nawet 1/3 mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki kremu kokosowego z wanilią (Agava Karin Lang)

Dekoracja:

serek sojowy
prażone płatki migdałów
maliny
ekstrakt kawowy Drückeberger 

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać mąkę, krem kokosowy i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, po tym czasie
lekko ostudzić, przełożyć do miseczki i udekorować.

Smacznego!

Uwaga: Jeśli używacie płatków górskich, konieczne będzie zmiksowanie masy blenderem.


Inne ciekawe produkty marki Agava Karin Lang:

- syrop czekoladowy
- syrop z pestek granatu
- krem kokosowy z limonką


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Jak to cudownie wygląda! <3
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy najbliższej okazji dodam do owsianki mąkę kokosową. Pysznie wygląda Twój budyń :) Kiedyś chyba robiłam owsiany, ale zdecydowanie częściej robię jaglany ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj