Omlet z islandzkiego serka Skyr.

13 lutego


KOKOSOWY OMLET SERNIKOWY

/przepis własny/

150 g islandzkiego serka Skyr
25 g mąki pszennej (u mnie z pszenicy kamut)
10 g mąki kokosowej
płaska łyżka masła kokosowego
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. 
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę
 i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.

Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej, 
w czasie gdy wierzch będzie niemal całkowicie ścięty.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!



You Might Also Like

2 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj