Naleśniki jaglane.

12 lutego



NALEŚNIKI JAGLANE

/przepis własny/

Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki jaglanej
szklanka bio mleka kokosowego (Dr. Martins)
1 jajko
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
łyżeczka oliwy z oliwek (Campomar Nature)
szczypta soli

Nadzienie:

waniliowy deser kokosowy (Natumi)
twarożek sojowy z mleczkiem pszczelim w miodzie (Hoyer)

+

pestki dyni bio 
hebatka na trawienie (Yogi Tea)
sos pistacjowy
maliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
 na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało. 
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej 
ilości masła klarowanego. 
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły. 
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostudzeniu nadziewam i podaję póki ciepłe.

Smacznego!




Do przygotowania ciasta użyłam produktów 
z internetowego sklepu ze zdrową żywnością

BIO PLANETE - delikatesy bio-  Zdrowa żywność ekologiczna sklep

Przyznam, że ostatnio dość często robię zakupy w ekologicznych sklepach internetowych.
Dlaczego?
Ponieważ są tam dostępne produkty, których nie mogę znaleźć 
w supermarketach czy stacjonarnych delikatesach eko.
Jednym z moich ulubionych jest wyżej wspomniany sklep, który oferuje wysyłkę również produktów chłodzonych oraz świeżych warzyw i owoców. 
Nie każdy posiada taką opcję, więc jest to zdecydowanie na plus!

Poniżej moje ostatnie zamówienie:


- pestki dyni ciemnozielone
- mleko kokosowe do picia (z którego zrobiłam jogurt kokosowy)
- kawy ziarniste


- pesto z karczochów (!)
- mleczko pszczele w miodzie, którego próbowałam po raz pierwszy
- ulubiona musztarda starofrancuska
- ryż czarny (który po ugotowaniu staje się purpurowy)
- deser z mleka kokosowego o smaku waniliowym
- herbatka na trawienie


- najlepszy gotowy dressing na świecie - na bazie sosu tamari i oleju z prażonego sezamu
- sos tamari z kolendrą (nieodłączny element każdej sałatki)
- oliwa z oliwek extra virgin
- żywe kultury bakterii Vitalakt
- cukierki bezglutenowe z sokiem z granatu

You Might Also Like

2 komentarze

  1. czy naleśniki wyjdą z samej mąki jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie daję gwarancji, ale można spróbować zmniejszając ilość mleka lub dodając mielonego lnu (proso nie ma glutenu, więc mogą się rozpaść).

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj