Naleśniki gryczane smażone na sposób francuski.

14 lutego



GRYCZANE NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE

/przepis własny/

Ciasto:

3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki gryczanej
szklanka mleka/mleka roślinnego
1 jajko
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
łyżka masła klarowanego
szczypta soli

* I sposób podania:

Nadzienie:

twarożek grani wymieszany z ekstraktem z wanilii, 
syropem klonowym i masłem migdałowym

Dodatki:

nerkowce
popping z ziaren canihuy
cukier puder trzcinowy
truskawki

II sposób podania:

Nadzienie:

domowy dżem z borówek
płatki migdałów
sos kawowy
ricotta

Dodatki:

serek śmietankowy
sos kawowy
plasterki banana
przyprawa z płatkami róży

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiam
 na kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało 
(powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęste, dodać jeszcze mleka.
Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni żeliwnej, 
rozprowadzając ciasto za pomocą specjalnego wałeczka.
Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły. 
Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.
Po ostudzeniu podawać z dodatkami.

Smacznego!


Do smażenia naleśników używam patelni żeliwnej francuskiej marki Staub
której recenzja (wraz z konkursem!) już niebawem na blogu :)




You Might Also Like

5 komentarze

  1. te gryczane mi niestety nie smakują na słodko, może źle je robię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może... czy robisz je w 100% z mąki gryczanej? Jeśli tak, to spróbuj zastąpić połowę mąką pszenną lub orkiszową... lub skorzystaj z mojego przepisu :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj