Kilka słów o żeliwnej patelni do naleśników marki Staub + KONKURS: Wygraj patelnię!

24 lutego


Jak zapewne zdążyliście zauważyć, na moim blogu królują omlety, placuszki i naleśniki. Nie ma co ukrywać - są to moje ulubione śniadaniowe potrawy. Mimo tego, że w okresie zimowym uwielbiam rozgrzać się miseczką gęstej, słodkiej owsianki, to jednak wszystkie wyżej wymienione potrawy mogłabym jeść przez cały dzień.

Od czasu gdy rozpoczęłam swoją przygodę z blogiem, przez moją kuchnię przewinęła się co najmniej dziesiątka różnych patelni naleśnikowych. Jedne gorsze jakościowo, na których naleśniki błyskawicznie się przypalały, drugie porządniejsze, które jednak szybko się zużywały.

Przy wyborze zawsze elementem decydującym o zakupie była lekkość patelni. Dzięki niej, można swobodnie ją podnosić, obracać i rozprowadzać ciasto po całej powierzchni.

Po wypróbowaniu patelni żeliwnej całkowicie zmieniłam zdanie. Smaży się na niej podobnie jak z a pomocą naleśnikarki czyli na sposób francuski. Na czym on polega?

Mianowicie na tym, że patelnia pozostaje nieruchoma. Nie podnosimy jej (zresztą z uwagi na jej ciężar, byłoby to nie lada wyzwaniem), a ciasto wylewamy na środek patelni, następnie dokładnie rozprowadzając drewnianym wałeczkiem, który otrzymujemy wraz z patelnią w zestawie. Następnie przerzucamy naleśnika na drugą stronę, używając wygodnej łopatki.

Po kilku podejściach szczerze mogę powiedzieć, że to sposób jest o wiele bardziej komfortowy, szczególnie wtedy, gdy mamy do usmażenia znaczną ilość naleśników.

Jeśli chodzi o samą patelnię, pochodzi ona z linii Black francuskiej marki Staub.
Czym się wyróżnia? Patelnia ma idealnie płaskie dno oraz niskie brzegi, dzięki którym gorące powietrze spulchnia naleśniki, a te wychodzą z kolei wyjątkowo puszyste i lekkie. 

Patelnia wykonana jest z trwałego żeliwa, powleczonego warstwą nieprzywierającej porcelanowej i bardzo twardej emalii, która sprawia, że naleśniki przewraca się bez najmniejszego problemu. Co prawda dłużej się rozgrzewa, ale za to utrzymuje temperaturę powierzchni na stałym poziomie, przez co naleśniki smażą się równomiernie. W dodatku możemy na niej serwować gotowe, udekorowane już smakołyki - wówczas mamy pewność, że nie wystygną zbyt szybko. Najważniejszą zaletą jest jednak zastosowanie do jej produkcji żeliwa, które w przeciwieństwie do innych materiałów jest wyjątkowo bezpieczne dla naszego zdrowia. Skoro zwracamy coraz większą uwagę na to, co kładziemy na talerz - może warto zacząć dbać również o to, by naczynia w których przygotowujemy jedzenie, pozbawione były toksycznych substancji?

Kolejnym plusem zastosowania specjalnej powłoki jest fakt, że smaży się na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Francuzi mają świetny sposób na ciasto - dodają do niego masła, które jeszcze lepiej spulchnia ciasto. Jeśli nie próbowaliście tego sposobu - szczerze polecam. Ja stosuję tę metodę już od dawna, wcześniej nie wiedząc nawet, że to tradycyjny, francuski trik :)

Co ciekawe, matowa emalia zupełnie nie przypomina porcelany, a raczej grubą warstwę bezbarwnego lakieru (która w przeciwieństwie do tego drugiego, nie odpryskuje). Co więcej, wykazuje właściwości antyalergiczne i antybakteryjne, a sama powstaje wyłącznie z naturalnych barwników! Nie wytwarza również toksycznych substancji pod wpływem bardzo wysokiej temperatury.

Warto dodać, że francuskie patelnie żeliwne są wyjątkowo ekonomiczne. Wystarczy niewielka ilość mocy lub mały płomień, by przez dłuższy czas usmażyć sporą ilość placków.

Z tego co wyczytałam na stronie producenta, to... paradoksalnie im częściej z niej korzystamy, tym lepiej się na niej smaży! Dlaczego? 

Ponieważ tłuszcz używany do obróbki termicznej przenika do porów emalii i tworzy naturalną, idealnie gładką powierzchnię antyadhezyjną. Nieźle, prawda?

Dla wielu z Was kluczowym czynnikiem decydującym o zakupie jest też zapewne możliwość mycia w zmywarce. Czy ta patelnia może być w niej umieszczana? Oczywiście. Producent rekomenduje jednak mycie ręczne, z uwagi na fakt, że to drugie jest o wiele delikatniejsze, co też przełoży się na żywotność patelni.

Co jeszcze warto dodać? Przede wszystkim to, że patelnia wyposażona jest w stylowy, drewniany uchwyt, dzięki któremu nabiera rustykalnego charakteru. Podczas podgrzewania pozostaje chłodna, a więc nie musimy trzymać patelni w rękawicy, jak to ma miejsce w przypadku metalowych rączek.

No dobrze, ale tego typu patelnia ma również swoje wady. Jakie?

* może pęknąć pod wpływem bardzo wysokiej temperatury;

* jest wrażliwa na gwałtowne zmiany temperatury. 
Należy ją powoli rozgrzewać, na najmniejszym ogniu. 
Studzenie również musi odbywać się powoli, a do tego samoistnie. 
Nie polecam wkładania jej pod bieżącą wodę od razu po zdjęciu z palnika!

* jest bardzo ciężka, waży około 5 kg. 
Przenosząc ją należy zachować szczególną ostrożność.
Z tego powodu może też nie odpowiadać wielbicielom
 podrzucania naleśników na patelni :)




Podsumowując, ta patelnia jest odpowiedzią na wszystkie wasze "naleśnikowe bolączki" (ciężkie rozprowadzanie się ciasta i przewracanie, tworzenie się dziur w cieście, przypalanie się, nierównomierne wypiekanie). Z tą patelnią smażenie naleśników (nawet masowe :)) stanie się przyjemnością. Mimo kilku wad z pewnością na początku będziecie podchodzić do niej sceptycznie, ale po kilku próbach z pewnością przypadnie Wam do gustu i... już nie będziecie chcieli wrócić do "lekkiego" i łatwego do manewrowania modelu. Tym bardziej, że jest całkowicie bezpieczna (w przeciwieństwie do popularnych patelni) dla zdrowia.

Cóż - jeśli marzą Wam się idealnie równe, cieniutkie i dobrze wypieczone naleśniki, pozostaje mi tylko polecić Wam właśnie tę patelnię. Cena (350 zł) w stosunku do jakości i żywotności jest jak najbardziej odpowiednia. Producent daje na nią 30 lat gwarancji (pod warunkiem, że będzie się ja odpowiednio traktować) i zapewnia, że nadaje się do wszystkich typów kuchenek - indukcyjnych, gazowych i elektrycznych.

Nie musicie jednak jej kupować, ponieważ... możecie wygrać ją w konkursie, który organizuję wraz z firmą Ballarini, dystrybutorem produktów marki Staub w Polsce.

Na zachętę przedstawiam przepis na naleśniki przygotowane na patelni Staub, 
który znajdziecie TUTAJ.

Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z patelnią żeliwną, 
to tym bardziej zachęcam do wzięcia udziału w zabawie.

Szczegółowe dane dotyczące patelni Staub znajdziecie na oficjalnej stronie firmy Ballarini.


REGULAMIN KONKURSU:


1. Sponsorem konkursu jest firma Ballarini - www.ballarini.pl
2. Zadaniem konkursowym jest podanie przepisu wraz ze zdjęciem na nietypowe naleśniki na słodko lub słono. Oryginalnym akcentem może być np. nadzienie z sera camembert i żurawiny, ciasto z niespotykanej mąki czy fantazyjny kształt. Ma być smacznie i oryginalnie!
3. Przepis wraz ze zdjęciem przesyłajcie e-mailem na adres sandra000@onet.eu wraz z podaniem swojego imienia i nazwiska. Dodatkowo prosiłabym o zamieszczenie przepisu w komentarzu. :)
4. Konkurs trwa od 24 lutego 2017 r. do 10 marca 2017 r. włącznie do godziny 23:59.
5. Wyniki konkursu opublikuję na blogu do 16 marca 2017 r.
6. Nagrodą w konkursie jest patelnia Staub Crepe Pan z kolekcji żeliwnej.
7. Wysyłkę nagrody organizuje firma Ballarini.
8. Na dane Zwycięzcy do wysyłki, które następnie przekażę firmie Ballarini, czekam do 19 marca 2017 do godziny 23:59. Można podać je e-mailem lub w wiadomości na Facebooku.
9. W przypadku niezgłoszenia się Zwycięzcy w podanym terminie, wybieram inną osobę, która otrzyma nagrodę.
10. Jedna osoba może dodać tylko jeden przepis.

Miło będzie, jeśli:
- polubicie fanpage Ballarini 1889 oraz Poranek na słodko;
- udostępnicie post konkursowy na własnych profilach na Facebooku

***
Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w konkursie i życzę powodzenia!

You Might Also Like

36 komentarze

  1. mozna kilka przepisów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczkowe Love by Beata N.

    Ciasto:
    - 1 jajko
    - pół bardzo dojrzałego banana
    - łyżka zmielonego siemienia lnianego
    - łyżka mąki z ciecierzycy
    - łyżka mąki gryczanej
    - łyżka mąki owsianej
    - łyżka mąki z amarantusa
    - łyżka wiórków kokosowych
    - 4 łyżki puree z pieczonego buraka
    - mleko roślinne do odpowiedniej gęstości (ok. 100ml)
    - opcjonalnie: dowolne słodzidło do smaku (tu: pół łyżeczki ksylitolu)
    - odrobina oleju kokosowego do smażenia

    Roztrzepujemy jajko. Pół banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

    serek:
    - 200g mielonego twarogu
    - 100g jogurtu naturalnego
    - pół dojrzałego banana
    - sok z buraka (pozostały po starciu warzywa)
    - 2 łyżki wiórków kokosowych

    Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

    Do podania:
    - żurawina, migdały, słonecznik

    Ciasto na naleśniki mieszamy, jeśli jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka/wody. Wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem kokosowym. Smażymy ok. 3 minuty, przewracamy na drugą stronę i trzymamy na ogniu jeszcze minutę. Serwujemy z buraczkowym serkiem i bakaliami.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. GRYCZANE NALEŚNIKI A'LA TORTILLA ZE STRIPSAMI Z TOFU

    naleśniki:
    120g mąki gryczanej
    ok. 1 1/2 szklanki mleka roślinnego o neutralnym smaku (np. sojowe niesłodzone)
    płaska łyżeczka mielonego lnu
    opcjonalnie przyprawy typu sól, pieprz, zioła

    Przesiewamy mąkę, dodajemy len i powoli wlewamy mleko - konsystencja ma być nieco gęstsza niż na "zwykłe" ciasto naleśnikowe, ponieważ naleśniki z tego przepisu są grube. Dodajemy wybrane przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie lekko natłuszczamy patelnię i wylewamy na nią połową masy. Smażymy na małym ogniu do momentu aż wierzch się zetnie, następnie delikatnie obracamy naleśnik na drugą stronę i smazymy jeszcze chwilę. Tak samo postępujemy z drugą połową masy.

    nadzienie:
    160g stripsów z tofu lub tofu marynowanego pokrojonego w kostkę
    2-4 liście sałaty lodowej lub masłowej
    papryka, marchewka i świeży ogórek w słupkach (lub inne dowolne, ulubione warzywa)
    można również dodać ulubiony sos :)

    Tofu podsmażamy na suchej patelni. Na naleśnika nakładamy sałatę (jeśli używacie sosu to najpierw posmarujcie nim naleśnik), następnie pozostałe warzywa i na koniec stripsy z tofu / marynowane tofu. Nadzienie nakładamy najbardziej na środek naleśnika, zostawiając na dole i po bokach miejsce, aby złożyć naleśnik. Naleśnik składamy jak tortillę. Aby bardziej się trzymał można owinąć dół folią aluminiową.
    To danie jest świetne także jako lunch na wynos :)
    Smacznego! :)

    Już wysyłam zdjęcie na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie jest ciężka... Wygląda super, ale ta waga mnie trochę przeraziła :D
    Ja mam jedną patelnię do naleśników już od kilku lat i ciągle świetnie działa ;)
    A Twój udekorowany naleśnik na zdjęciu wygląda zachęcająco ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wyjęłam ją z pudełka, to też się przeraziłam :) ale później okazało się, że nie trzeba jej wcale podnosić - używa się jej tak, jak naleśnikarki :) i okazuje się, że to o wiele wygodniejszy sposób. Mniej machania, mniej zmęczenia :)

      Usuń
  5. Szpinakowe naleśniki z farszem brokułowym i fetą


    Co trzeba?

    ciasto:

    120 g szpinaku
    120 g mąki
    250 ml mleka
    3 jajka
    2 łyżeczki oleju kokosowego
    szczypta soli

    farsz:

    1 brokuł (500 g)
    100 g jogurtu naturalnego
    100 g sera feta (u mnie Apetina)
    2-3 ząbki czosnku


    Co i jak?

    Składniki na ciasto zmiksować i odstawić na pół godziny.
    Po tym czasie smażyć naleśniki.
    Brokuł ugotować do miękkości, rozdrobnić blenderem, dodać jogurt, fetę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dokładnie wymieszać. Nakładać na naleśniki, zwinąć i wcinać.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z MUSEM Z PERSYMONY

    Składniki na naleśniki (8 sztuk):
    2 jajka
    90g mąki ryżowej
    300 ml mleka 3,2% (można użyć roślinnego)
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 - 3 łyżki ksylitolu (lub do smaku)
    olej kokosowy do smażenia

    Wykonanie naleśników:
    Wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju kokosowego, zmiksować. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, wylewać partiami ciasto, smażyć naleśniki z obu stron.

    Składniki na mus:
    4 dojrzałe owoce kaki
    skórka otarta z ok. 1/4 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    woda

    Wykonanie:
    Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku, dolać ok. 1/2 szklanki wody, zagotować. Dodać skórkę z cytryny, gotować aż część płynu odparuje. Dodać sok z cytryny. Gorące zmiksować na gładki mus. Jeśli konsystencja musu jest zbyt wodnista, podgotować jeszcze chwilę aż mus zgęstnieje. Musu wychodzi znacznie więcej niż jest potrzeba do naleśników, ale jest tak pyszny, że warto resztę przechować.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja w takim razie podzielę się moim niedawny odkryciem, czyli buraczkowymi, pięknymi naleśnikami :)

    Składniki:
    burak ugotowany ok. 130 g
    mleko 250 ml
    woda 50 ml
    jajko 1 sztuka
    mąka pszenna 150 g
    olej rzepakowy 1 łyżeczka
    miód lub inne dodatki do podania

    Wykonanie:
    Ugotowanego buraka kroimy na mniejsze kawałki, po czym zalewamy mlekiem i blendujemy. Dodajemy wodę i jajko. Po zmieszaniu płynnych składników dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy (tak by nie było grudek).
    Gotową masę odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do niej olej, mieszamy i smażymy. Naleśniki smażymy po 1-2 minuty z obu stron.
    Podajemy zrolowane z miodem lub innymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zielone naleśniki :)

    Składniki:
    200 g mąki pszennej
    80 g świeżego szpinaku
    szczypta soli
    2 jajka
    250 ml mleka
    50 ml wody gazowanej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Przygotowanie:

    Szpinak wrzucam do miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój.
    Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, jajka szczyptę soli ponownie mieszam.
    Ciasto odstawiam na 15 minut.
    Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron.
    Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa z naleśników i kurek:
    Składniki:


    kilka kurek,
    wywar z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, ziele angielskie),
    dwa usmażone naleśniki (jajko, mąka, mleko, szczypta soli),
    natka pietruszki
    Przygotowanie:
    Najpierw smażymy naleśniki i gotujemy wywar z warzyw. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy, aby powstały długie wstążki. Wywar przecedzamy. Dodajemy umyte kurki i gotujemy około 30 minut, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W bulionówki nakładamy pocięte naleśniki, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Naleśniki nie zawsze muszą być w standardowej wersji zawijania w nie farszu, owoców bądź polania polewą. To jest bardzo ciekawe rozwiązanie na naleśniki a jakże smaczne! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Naleśniki gryczane z serkiem i i owocami

    Te naleśniki były godnym zastępstwem produktów mącznych w czasie ciąży, kiedy stwierdzono u mnie cukrzycę. Wtedy jadłam je na słono, ale i na słodko np. z prażonymi jabłkami bez cukru. Cukrzyca minęła wraz z narodzinami synka, ale naleśniki gryczane zostały ze mną :) Tym razem wersja z serkiem i konfiturą z czarnego bzu.

    Skladniki na naleśniki (8 sporych sztuk):
    - 1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 szklanka wody,
    - 2 jajka,
    - szczypta soli,
    - 3 łyżki oliwy z oliwek,

    Dodatkowo:
    -1 słoiczek konfitury np. Z czarnego bzu,
    -2 opakowania serka wiejskiego.

    SPOSÓB WYKONANIA:

    1. Do miski wbij dwa jajka, dodaj szczyptę soli i rozmieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj rózgą kuchenną, a następnie powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając (w ten sposób unikniesz powstania grudek). W następnej kolejności dodaj wodę, wymieszaj. Na koniec dolej oliwę i jeszcze raz dokładnie pomieszaj.

    2. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy (ja wylewam łyżeczkę na ciepłą patelnię i wycieram delikatnie kuchennym ręcznikiem).

    3. Na gorącą patelnię wylewaj po łyżeczce wazowej ciasta, rozprowadź na patelni i smaż 1-2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

    4. Gotowe naleśniki nadziewaj serkiem i konfiturą i zawijaj w ulubiony sposób.

    Ja podaję je np. w formie różyczek. Pięknie wyglądają (https://drive.google.com/file/d/0B1LQfpdHl-7vZ0tQS2tDaV9xY2M/view?usp=drivesdk) i są naprawdę bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naleśniki szpinakowe
    350 kcal
    - 100 g szpinaku - u mnie mrożony rozdrobniony
    - 35 g mąki
    - 1 jajko
    - 60 g twarogu półtłustego
    - 35 g śmietany 18%
    szpinak rozmroziłam i podgotowałam a następnie poczekałam aż ostygnie i dodałam do mąki, jajka, wody, i odrobinki mleka, posoliłam


    całość zmiksowałam i usmażyłam naleśniki bez tłuszczu na patelni teflonowej.


    twaróg zmiksowałam ze śmietaną, listkami bazylii, solą i pieprzem


    OdpowiedzUsuń


  12. Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami

    (6 krokietów)

    Składniki na naleśniki:

    1 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    Składniki na farsz:

    2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
    200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    1 cebula, pokrojona w kostkę
    150 g sera gouda, startego na tarce
    sól, pieprz
    bułka tarta
    1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody
    Przygotowanie:

    Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników.
    Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski.
    Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem.
    Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
    Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
    Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką.
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Składniki na ciasto:
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki mleka
    - 2 łyżki mąki kokosowej
    - 4 łyżki mąki z tapioki
    - 1 łyżeczka lnu mielonego
    - 1 łyżeczka ostropestu plamistego
    Składniki na krem:
    - ćwierć awokado
    - ćwierć banana
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżka ksylitolu
    Przepis na krem:
    Wszystko blendujemy na gładką masę.
    Przepis na ciasto:
    Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy. Smażymy mini naleśniki na łyżecce oleju kokosowego do zarumienienia. Każdego naleśnika smarujemy naszym kremem. Ozdabiamy malinami i gotowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Naleśnikowe sushi
    Składniki na naleśniki:

    4 jajka
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżeczki oliwy
    2 łyżeczki białego wina
    1 łyżeczka mąki (czubata)

    Wszystkie składniki dokładnie połączyć (nie miksować!) i smażyć na rozgrzanej patelni cieniutkie naleśniki. Z podanej porcji wychodzi około 6 naleśników.
    Nadzienie:
    szklanka ryżu (ugotowany w 550 ml wody), ryż ma być nieco kleisty po ugotowaniu
    paczka pałeczek krabowych surimi
    ogórek zielony
    papryka czerwona (może być konserwowa)
    papryczka pepperoni (opcjonalnie)
    szczypiorek
    jeśli ktoś lubi, dodatkowo można dodać np sałatę

    Przed rozłożeniem ryżu na naleśnikach należy go połączyć ze specjalną zalewą. Zalewę robimy mieszając łyżkę cukru pudru z dwiema łyżkami octu ryżowego. W przypadku braku octu ryżowego wystarczy łyżka zwykłego octu zmieszana z łyżką wody. Tak powstały płyn należy zmieszać z gorącym ryżem. Gorący ryż natychmiast należy rozkładać na naleśnikach, gdyż zimny nie chce się łatwo rozsmarowywać po naleśniku.
    Wszystkie warzywka kroimy na podłużne, cienkie paseczki. Na naleśniku rozprowadzamy warstwę ryżu, układamy paluszki surimi oraz warzywa i delikatnie zwijamy naleśnik. UWAGA. Naleśnik należy zwijać ostrożnie, ponieważ lubi się rozrywać. Trzeba poczekać chwilkę, aż naleśnik nieco ostygnie. Następnie pokroić na plastry grubości około 1 cm. Należy podawać z sosem sojowym.

    OdpowiedzUsuń
  15. Proponuję przepyszny i tuczący deser:
    Naleśniki kawowo-bananowe
    Składniki na ciasto naleśnikowe:
    -2 jajka
    -2 szklanki mąki
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1 łyżka kakao
    kawę zaparzyć wrzątkiem, ostudzić, wszystkie składniki zmiksować dodając wodę pół na pół zmieszaną z mlekiem do uzyskania pożądanej gęstości.
    Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, następnie porządnie wystudzić.
    Składniki na nadzienie:
    -śmietana kremówka 30%
    -cukier puder do smaku
    -dwa banany
    Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, ubijać mikserem na najniższych obrotach, jak zacznie gęstnieć dodać cukier puder i ubijać, aż śmietana będzie całkowicie sztywna. Wtedy dodac pokrojone w kostki banany.
    Nakładamy na naleśniczki, składamy w kopertki, ustrajamy wedle życzenia
    Tym którzy się odchudzają proponuję nadzienie w wersji light - serek homogenizowany naturalny, z 5 dag wiórków kokosowych i cukier puder do smaku. Wszystko razem zmiksować i nakładać do naleśnika.
    Jadwiga Ł.

    OdpowiedzUsuń
  16. Naleśniki z kremem jaglano-daktylowym, polane sosem malinowym


    Krem:
    - 200 gram suszonych daktyli
    - 2 bardzo dojrzałe banany
    - 2 łyżki karobu
    - 100 ml mleczka kokosowego
    - szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

    Daktyle moczymy całą noc w wodzie, którą potem wylewamy. Gotujemy je 10 minut z mleczkiem kokosowym. Po wystudzeniu miksujemy z kaszą jaglaną, bananami i karobem. Jeśli jest mało słodkie ewentualnie można dosłodzić syropem klonowym.

    Ciasto naleśnikowe:
    -50 g płatków owsianych
    -1 jajko
    -100 ml mleka
    Płatki zmiksować w blenderze na mąkę . dodać jajko i mleko. Wszystko razem zmiksować do uzyskania konsystencji ciasta. Smażyć na patelni z odrobiną tłuszczu kokosowego.

    Sos malinowy:
    - szklanka mrożonych malin
    - 2 łyżeczki ksylitolu
    Wszystko razem zmiksować na gładki mus.

    Naleśniki nadziewać kremem i zwijać w ruloniki. Podawać z sosem malinowym i jogurtem greckim.

    Patrycja Krupka

    OdpowiedzUsuń
  17. Królewskie naleśniki szamana

    Składniki:
    -2 jajka;
    -50g sera twarogowego półtłustego;
    -50g orzechów włoskich;
    -5g oliwy z oliwek;
    -słodzik (opcjonalnie)
    -aromat migdałowy

    Przygotowanie:
    Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, słodzik, aromat i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie smażymy naszego naleśnika bez tłuszczu (najlepiej na teflonie). Mielimy orzechy z oliwą blenderem na masło orzechowe. Smarujemy naleśnika i posypujemy pokruszonym twarogiem. Następnie zawijamy i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. "Polskie omuraisu" (danie inspirowane japońską potrawą
    omuraisu)

    Składniki:
    FARSZ
    -100 g piersi z kurczaka
    -180 g ugotowanego ryżu
    - 6 pieczarek
    -4 jajka
    -2-3 łyżki keczupu
    - sól, pieprz
    -olej do smażenia

    NALEŚNIKI:
    -2 jajka
    -2 szklanki mleka
    -sól, pieprz
    -łyżka oleju
    -mąka

    Przygotowanie:
    Ryż należy ugotować i odstawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka
    pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w
    plasterki pieczarki i również podsmażyć. Dodać 2-3 łyżki keczupu
    oraz ugotowany ryż. Całość zamieszać.
    Teraz można przygotować naleśniki: wszystkie składniki wrzucić do
    miski i wymieszać. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto miało
    konsystencję śmietany (nie za gęste i nie za rzadkie). Naleśniki
    usmażyć. Na połowie każdego naleśnika nałożyć farsz i przykryć
    drugą połową. Tak przygotowane danie polać keczupem.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dietetyczny naleśnik

    Składniki:

    Mąka orkiszowa pełnoziarnista 2 czubate łyżki.
    Jajko 1 szt.
    Woda 1/4 szklanki.
    Olej do smażenia.
    Ser twarogowy.
    Dżem.

    Wykonanie:

    Do mąki wbić jajko, mieszając trzepaczką wlewać wodę dokładnie wymieszać tak, aby nie utworzyły się grudki.
    Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
    Podawać z twarogiem i kleksem konfitur lub dżemu.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Naleśnikowe "sushi"


    na naleśniki czekoladowe

    na ok.8 naleśników
    -100 g gorzkiej czekolady
    -2 jajka
    - 10 łyżek mąki
    - ok.300 ml mleka
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 30 g masła
    - szczypta soli
    - 1-2 łyżki kakao
    -olej do smażenia

    nadzienie
    -250 g twarogu półtłustego
    - 250 g serka mascarpone
    - 5-6 łyżek cukru pudru
    - 2 banany

    sos malinowy
    - 30 dag malin (mogą być mrożone)
    - 4 łyżeczki cukru pudru


    Wykonanie:
    Czekoladę rozpuścić z masłem. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać sól,
    cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Połączyć, dodać mąkę.
    Rozbić trzepaczką na gładkie ciasto. Smażyć na rozgrzanej patelni za
    każdym razem posmarowanej cienką warstwą oleju.

    Banana pokroić wzdłuż na słupki. Składniki nadzienia wymieszać.
    Zawijać w naleśnik z kawałkiem banana. Przekroić na 3-4 cm kawałki.

    Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. Doprawić cukrem pudrem. Podawać
    do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  21. SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI OTULONE MIĘSEM
    Pyszne i efektowne naleśniki , idealne na obiad lub kolację :)

    Naleśniki szpinakowe:
    -2 łyżki rozmrożonego szpinaku
    -1/2 szkl. mleka
    -1/2 szkl. wody
    -1 jajka
    -1/2 szkl. mąki
    -szczypta soli

    Mięso mielone:
    -50 dag mięsa mielonego wieprzowego
    -2 jajka
    -4-5 łyżek bułki tartej
    -przyprawy-sól,pieprz, przyprawa do mięsa mielonego,czosnek granulowany, szczypta ostrek papryki

    Farsz:
    -opakowanie warzyw na patelnie z przyprawą orientalną
    -olej do smażenia

    Panierka:
    -2 łyżki sezamu
    -1 łyżka bułki tartej

    Sposób wykonania:
    1.Naleśniki: w misce mieszamy wszystkie składniki na naleśniki. Smażymy 3 duże naleśniki.
    2.Farsz: warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju ok. 10min,przyprawiamy .3.Mięso mielonego przekładamy do miski dodajemy resztę składników,przyprawiamy i wyrabiamy dokładnie.
    4.Na każdym naleśniki układamy 1/3 części warzyw i zwijamy jak krokieta, tak postępujemy z resztą naleśników. Mięso mielone dzielimy na
    3 części, z każdej formuje prostokąt układamy naleśniki i zwijamy roladki.
    Roladki panierujemy w bułce tartej i sezamie. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    4.Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok. 25 min.
    Podajemy na gorącego z ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  22. Składniki
    - 275 g mąki pszennej
    - 4 jajka
    - 760 ml mleka
    - 150 g cukru trzcinowego (do słonych naleśników tylko szczypta)
    - szczypta drobnoziarnistej soli morskiej
    - 2 łyżki masła lub oleju do smażenia
    Wszystkie składniki zmiksować mikserem. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Rozgrzej patelnię. Smaż 45 sekund. Przełóż na drugą stronę i smaż 5 sekund.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami. Udekoruj ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzień dobry! :)

    Ponieważ w mojej rodzinie od lat panuje... KULT NALEŚNIKÓW, nie mogę nie wziąć udziału w zabawie! Cieniutkie, delikatne, dobrze wysmażone - naleśniki idealnie pasują do słodkich i do słonych dodatków, są idealne na ciepło i na zimno, zapiekane, zawijane, polewane sosami i bitą śmietaną, na śniadania, kolacje, obiady, podwieczorki i inne przekąski...

    Kilka minut - kilka składników - i już kuchnię wypełnia znajomy, cudowny zapach, a cała rodzina zaczyna licytację - z czym tym razem je zjemy! Dla maluchów i dla dorosłych to idealna opcja! A przy okazji pichcenia - to świetny pretekst, by wspólnie posiedzieć w kuchni i by nacieszyć się cudowną rodzinną atmosferą! :) Proste, a smaczne jak mało co - uwielbiamy je. A zwłaszcza... AŻUROWE NALEŚNIKI. :) Niby nic, a ich forma cieszy jak mało co! Wystarczy duża strzykawka do kremu i trochę fantazji. Przyznam się tutaj, że marzy mi się jeszcze malowanie naleśnikowym ciastem obrazków, ale musiałabym mieć do tego idealną patelnię, żeby efekty były jak na filmie:

    http://www.banzaj.pl/Sztuka-zamknieta-w-nalesnikach-Nathan-Shields-tworzy-jadalne-obrazy-95360.html

    No, ale do rzeczy. Oto mój przepis na...

    AŻUROWE NALEŚNIKI

    Składniki:

    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody
    - 2 jaja
    - 1 łyżeczka oliwy
    - 1 łyżeczka cukru
    - szczypta soli
    - odrobina tłuszczu do posmarowania patelni przed pierwszym naleśnikiem
    - do ozdobienia i nadziania: cokolwiek, co lubimy (czekolada, krem czekoladowy, banany, serek homogenizowany, owoce, jogurty, dżemy...)

    oraz

    - dużo uśmiechu
    - mnóstwo satysfakcji
    - dobra i pozytywna piosenka w tle
    - zapał do pracy
    - wiara w siebie
    - i radość z każdej czynności!


    Przygotowanie:

    Podane składniki zmiksować (tak, tak, radość też!). Patelnię posmarować lekko tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nałożyć do strzykawy do kremu i malować nim ażurkowo-koronkowe wzory na patelni.

    Smażyć naleśniki na złocisto-brązowy kolor, a następnie podawać zwinięte w rulonik lub w jakiejkolwiek innej formie - bo zawsze i ze wszystkim smakują wybornie! :) A co najważniejsze - ładnie podane i przystrojone odganiają wszelkie smutki na wiele kilometrów, przyciągając za to przyjaciół - bo któż by się oparł takim pysznościom?! :)

    Mirka Wawrzyniak
    wawrzyniakmirka@gmail.com (przepis i fotka wysłane na maila, jak należy!) :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fantazyjne Naleśniki Cynamonowe
    Ciasto:
    2 jajka
    1/4 szkl.wody
    1 szkl. mąki
    1 szkl. mleka
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1 łyżka oleju
    odrobinka barwnika czerwonego
    Nadzienie:
    250 dag sera białego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    skórka pomarańczowa
    2 łyżki mleka
    Składniki na ciasto wymieszać mikserem na gładką masę.
    Smażyć naleśniki na patelni kilka białych sztuk.
    poźniej dodać odrobinkę barwnika czerwonego i dobrze wymieszać.
    Usmażyc czerwone naleśniki.
    Ser,puder,kakao,cynamon zmiksować.
    Wykrawaczką kwiatek wykroić 3 kwiatuszki na białym naleśniku.
    Położyć na biały naleśnik czerwony,nałożyć nadzienie i złożyć na pół.
    Posypać skórką pomarańczową.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  25. ŻYT'NIE UMIERAĆ ;)
    czyli żytnie naleśniki na słodko

    Składniki:
    10 łyżek mąki żytniej
    4 łyżki mąki tortowej
    2 jaja
    szczypta soli
    ok. 200 ml mleka
    ok. 200 ml wody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżki kakao (opcjonalnie)
    1 łyżka oliwy

    dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, skórka pomarańczowa, cukier brązowy (albo cukier cynamonowy, tzn. w mojej wersji po prostu wymieszany z cynamonem ;) )

    Przygotowanie:

    Składniki na naleśniki umieszczamy w garnku i miksujemy.
    Ciasto powinno być jak śmietana - nie za gęste, lejące się - trzeba to wyregulować mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki tortowej.

    Na rozgrzanej patelni do naleśników (można przed rozgrzaniem lekko wysmarować ją wacikiem nasączonym oliwą) smażymy (trwa to w sumie ok. 4-5 minut na 1 naleśnika) niewielkie (z niepełnej chochli) naleśniki. Będą się lekko kruszyć, ale... nie szkodzi. :D I tak są dobre, pachną pięknie cynamonem, czekoladą i sobotnim porannym lenistwem. :D A jeśli jeszcze połączy się je z dżemem z czarnej porzeczki, doda trochę cukru i skórki pomarańczowej, to już w ogóle otwierają się nad głową konsumującej osoby podwoje niebios... :)

    Smacznego! :)


    P.S. Przepis wysłany ze zdjęciem na maila (anulawawrzyniak@...)! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Naleśniki z czekoladą, herbatnikami i bananem

    Na ciasto:

    1 litr mleka
    1 kg mąki
    2 duże jaja
    łyżka masła
    łyżka oleju
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

    Na nadzienie:

    3-4 banany
    1 nutella (lub inny rodzaj czekolady)
    2 opakowania herbatników

    Do dekoracji:
    2 tabliczki białej czekolady
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    kilka herbatników

    Wykonanie:

    Mąkę przesiewamy. Jajka ubijamy. Dodajemy mleko. Ubite jajka i mleko dodajemy do mąki. Dodajemy masło, olej, sól, cukier. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lejące. Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, wlewamy ciasto i smażymy z obydwóch stron. Naleśniki smarujemy czekoladą, posypujemy skruszonymi drobno herbatnikami i układamy plasterki banana. Składamy naleśniki w trójkąty. Polewamy stopioną białą i mleczną czekoladą i posypujemy herbatnikami.

    kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam serdecznie :-)

    Robiłam już różne naleśniki: po grecku (szpinak, oliwki, ser feta, kurczak), amerykańskie pan cake na maślance, nasze polskie naleśniki z dżemem, na drożdżach, bezglutenowe z mąką ryżową i kukurydzianą itp. Długo by wymieniać, ale ostatnio moje serce skradły naleśniki..., do których nic nie potrzeba. Można oczywiście posmarować je lekko kwaśnym dżemem, ale są w smaku idealne, co sprawia, że można je jeść bez żadnych dodatków.

    Przepis:

    Naleśniki kokosowe.

    SKŁADNIKI

    2 jajka
    szczypta soli
    80 g cukru trzcinowego
    1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
    100 ml wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    160 g mąki ryżowej
    100 g mąki pszennej tortowej
    50 g wiórków kokosowych
    skórka starta z 2 limonek
    do podania: syrop klonowy lub dżem


    WYKONANIE

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i rozbełtać. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę, olej rzepakowy i wymieszać. Stopniowo wsypywać obie mąki, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i skórkę startą z limonek. Ponownie wymieszać. Rozgrzać średniej wielkości patelnię i wlewać porcjami ciasto. Smażyć bez dodatku tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej) z obu stron na lekko złoty kolor.

    OdpowiedzUsuń
  28. Naleśniki z serem białym, kaszą manną,czekoladą i nektarynkami

    Składniki na naleśniki:

    -250 ml mleka

    -250 ml wody

    -2 małe jajka

    -250 g mąki

    -2 łyżki jogurtu brzoskwinia-marakuja

    -szczypta soli

    -80 g mlecznej czekolady



    Nadzienie:



    -0,5 l mleka

    -5 łyżek kaszy manny

    -220 g sera białego półtłustego

    -3 nektarynki

    -150 g jogurtu brzoskwinia-marakuja

    -cukier i wanilia do smaku

    -ewentualnie odrobina śmietankowego olejku



    Dekoracja:



    czekolada,mięta,nektarynka



    1.Naleśniki:Mąkę przesiać,dodać,mleko,wodę,jogurt i jajka.Zmiksować.Następnie dodać startą na tarce o dużych oczkach czekoladę.Wymieszać łyżką. Odstawić na około godzinę.

    2.Na natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki.

    3.Nadzienie:Kaszę manną rozprowadzić w 0,5 szklanki mleka,resztę mleka zagotować z 3 łyżeczkami cukru.Do gotującego mleka powoli wlewać kaszę.Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut.Po ugotowaniu wystudzić.

    4.Ser zmielić lub rozgnieść widelcem,połączyć z kaszą,jogurtem ,cukrem waniliowym oraz z nektarynkami pokrojonymi w drobna kostkę.Ewentualnie dosłodzić

    5.Na naleśniki kłaść nadzienie ,złożyć w trójkąt lub zwinąć w rulon

    6.Udekorować rozpuszczoną czeoladą,wiórkami czekoladowymi,kawałkami nektarynki oraz miętą.

    Pozdrawiam
    Magdalena Skrzypek
    xamelka1@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  29. Autorski przepis na naleśniki ,, Z nutką pikanterii"

    Składniki: (na ok.12 naleśników)

    *puszka mleczka kokosowego 400ml
    *2 szklanki wody gazowanej
    *tabliczka gorzkiej czekolady
    *2 łyżki gorzkiego kakao
    *3 szklanki mąki pszennej typ 500
    *2 łyżki przyprawy chilli
    *wiórki kokosowe
    *ser mascarpone
    *olej kokosowy

    Wykonanie:

    Mleko kokosowe podgrzać, dodać pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady oraz kakao. Mieszać najlepiej trzepaczką do rozpuszczenia. Przestudzić. Dodać wodę gazowaną, mąkę oraz chilli. Energicznie mieszać, by nie było grudek.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok.1 godzinę.
    Po tym czasie rizgrzać patelnię, dodać niewielką ilość oleju kokosowego i smażyć naleśniki.
    Na każdym naleśniku rozprowadzić ser mascarpone, złożyc dowolnie. Posypać startą gorzką czekoladą oraz wiórkami kokosowymi.

    Chilli w połączeniu z kakao wprawia naprawdę w euforyczny nastrój!!!
    SMACZNEGO:-)

    OdpowiedzUsuń
  30. MEKSYKAŃSKIE NALEŚNIKI

    Składniki:

    Naleśniki:
    -60g szklanki mąki razowej
    -200 ml mleka
    -1szt jajko
    -pół łyżeczki bazylii
    -pół łyżeczki ziół prowansalskich
    -40 ml oliwy z oliwek

    Farsz:
    -250g mieszanki meksykańskiej: kukurydza, fasola, groszek
    -200g puszki obranych pokrojonych pomidorów
    -100g pieczarek
    -100g papryki czerwonej
    -40ml oliwy z oliwek
    -150g cebula

    Przygotowanie:

    Naleśniki:
    Mąkę wymieszać z ziołami, dodać jajko i dolać mleka. Wszystko wymieszać. Smażyć na odrobinie oliwy po kilka minut z każdej ze stron.


    Farsz:
    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekane pieczarki, gdy się zarumienią dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki. Dodajemy paprykę, mieszankę mexykańską oraz pomidory. Podsmażamy wszystko ok 5 minut.

    Nakładamy farsz do naleśników i delektujemy się smakiem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  31. Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną

    Rewelacyjne naleśniki z kaszą manną i owocami. Idealne dla dzieci. Nie są bardzo słodkie, ale zaspokoją w 100% ochotę na słodki deser.
    Ciasto naleśnikowe:
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 szklanka mąki pszennej
    Dodatkowo:
    1 szklanka mleka
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżka cukru trzcinowego
    50 g malin
    50 g jagód

    Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając po jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko. W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem. Dolewamy powstały z owoców sok. Dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej gęstej masy. Dokładamy połowę owoców i mieszamy. Kaszą manną smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy na talerzu, dekorujemy resztą owoców.

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudna patelnia do wygrania!!!
    Na tej boskiej patelni usmażyłabym pyszne fistaszkowo-kajmakowe naleśniki z masłem orzechowym, polane orzeszkami w karmelu. Placuszki te smakiem nawiązują do snikersów. Idealne dla fanów karmelu, orzeszków i masła orzechowego.

    Składniki:
    - 1 szklanka mąki
    - 3 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki masy kajmakowej
    - 1 duże jajko
    - 1,5 szklanki mleka
    - 1 łyżka oleju

    Wszystkie składniki naleśników zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z każdej strony do lekkiego zbrązowienia (już bez dodatkowego natłuszczania patelni).

    Orzeszki w karmelu:
    - 150g solonych i uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych
    - pół szklanki cukru
    - 2 łyżki wody
    - 1/3 szklanki śmietany kremówki
    W rondelku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, gotować nie mieszając (można jedynie wykonywać koliste ruchy garnkiem, ale nie mieszać samego karmelu, ponieważ cukier się zbryli), aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru. Zdjąć z ognia i stopniowo dolewać śmietankę kremówkę, uważając aby się nie poparzyć - może pryskać i pienić się. Sos podgrzewać, aż karmel całkowicie się rozpuści w śmietanie i dodać uprażone orzechy. Każdy naleśnik posmarować masłem orzechowym (najlepiej domowym) i polać gorącym sosem.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta Majchrzak

    OdpowiedzUsuń
  33. Naleśniki zapiekane pod sosem dyniowym:
    Składniki:
    - pierś z kurczaka
    - brokuł
    - dynia
    - 4 ząbki czosnku
    - pół szklanki śmietany 30%
    - szalotka
    - chilli
    - cząber
    - gałka muszkatałowa
    - sól
    - pieprz czarny
    - pieprz biały
    - masło
    - 1 szklanka mąki
    - 1,5 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki wody
    - 2 jajka
    - 1 łyżka oleju
    1) Mąkę, mleko, jajka, wodę, olej i szczyptę soli wymieszać. Usmażyć naleśniki
    2) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, cząbrem, chilli i podsmażyć na patelni. Dorzucić 2 ząbki czosnku.
    3) Brokuł zblanszować. Połączyć z kurczakiem. Dodać kilka łyżek śmietany.
    4) Szalotkę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać dynię i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem chilli, gałką muszkatałową i białym pieprzem. Całość zblendować na gładką masę.
    4) Kurczaka z brokułem zawinąć w naleśniku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem dyniowym. Zapiekać w 180 stopniach około 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety konkurs zakończył się w piątek, 10 marca.

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj