Herbaciany krem z komosy ryżowej.

17 lutego


HERBACIANY KREM Z KOMOSY RYŻOWEJ
/PRZEPIS WŁASNY/

65 g komosy ryżowej
200  ml mleka migdałowego
150 ml mocnego naparu 
z herbaty "Warme Mitte" marki Herbaria
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu z migdałów
łyżka mąki migdałowej
2 łyżki syropu klonowego

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać komosę.
Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop klonowy.
Gdy zacznie się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 8 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać mąkę migdałową, napar i zamieszać.
Gotować jeszcze około 8 minut,
po tym czasie przelać do miseczki, udekorować i podawać.

Smacznego!


Herbatka, której użyłam do przygotowania owsianki, 
to mieszanka kopru, anyżu, rumianku, kminku, 
skórki pomarańczowej, imbiru, kolendry i kardamonu. 

Uwielbiam wszystkie te przyprawy, dlatego posmakowała mi najbardziej ze wszystkich.

Inne ciekawe przyprawy:

(oczywiście wszystkie opatrzone certyfikatem bio,
 gwarantującym najwyższą jakość!):

- zielony pieprz
- oregano
- mieszanka warzywna do sałatek, sosów i zup
- tymianek,
- jagody jałowca
- rozmaryn
- korsykańskie zioła

oraz herbatki ziołowe na wyciszenie, dobre trawienie czy nastrój.

Gdzie kupić? 

Cześć można dostać w polskich sklepach internetowych z żywnością bio,
a cały asortyment - najpewniej w niemieckich. 
Warto szukać, bo wiele z nich oferuje niedrogą wysyłkę do Polski :)


You Might Also Like

3 komentarze

  1. skad masz swieze poziomki? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamroziłam latem, po prostu "szron" zniknął dzięki gorącej owsiance :)

      Usuń
  2. Super przepis! Ciekawe są te produkty. Czasem odwiedzam sklepy ze zdrową żywnością i zawsze coś kupię. Owszem, nie należą do najtańszych ale naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj