Kluski kładzione z pełnoziarnistej kaszy quinoa.

30 stycznia


KLUSKI KŁADZIONE Z KOMOSY RYŻOWEJ
/przepis własny/

65 g mąki (u mnie z pszenicy durum)
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
szczypta soli
duże jajko
300 ml mleka (u mnie z quinoa)

Quinoę zmiksować z jajkiem i cukrem, dodać mąkę oraz sól.
Mleko zagotować z odrobiną cukru.
Łyżkę zwilżać za każdym razem, 
a następnie nakładać nią porcje ciasta i kłaść na mleku.
Gotować ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię, nie mieszając.
Po tym czasie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, 
ułożyć w miseczce, a następnie przelać mleko. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


You Might Also Like

6 komentarze

  1. Nie pamiętam już kiedy jadłam kluski na mleku... Takich uzdrowionych nigdy i chętnie wypróbuję przepis, bo danie wygląda fantastycznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak już zrobisz, czy smakowały :)

      Usuń
  2. Jejku, ale bym teraz klusek zjadła! Chyba z 2 lata temu ostatnio kładzione kosztowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam pojęcia, że da się je zrobić z komosy, koniecznie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować :) Filtrujesz wodę w swojej kuchni? My mamy filtr redox z którego woda podnosi odporność osoby, która tą wodę pije.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam czajnik z filtrem Brita, ale planuję kupić również dzbanek :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj