Wegański sernik z... jogurtu kokosowego!

14 grudnia






WEGAŃSKI SERNIK BEZ SERA I JAJEK
(BEZGLUTENOWY)

łyżka budyniu waniliowego w proszku (25 g)
zamiennik jajka: 
łyżka mielonego siemienia lnianego złocistego + 40 ml gorącego mleka
kilka kropli ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
1-2 łyżki dowolnego słodzidła
3 małe śliwki, wypestkowane i przekrojone na pół

Za pomocą ręcznego blendera Braun MQ9
zmiksować na gładką masę z wegańskim jajkiem i proszkiem budyniowym.
Dodać ekstrakt waniliowy i słodzidło. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem kokosowym.
Do masy wmieszać 3 połówki  śliwek.
Całość przelać do naczynia, a wierzch udekorować pozostałą częścią owoców.
Piec około 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno.

Smacznego!


zBLOGowani.pl

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już naprawdę trzeba mieć talent.... Nie wiem jak to robisz?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko po co mi serki z mleka kokosowego, skoro później mam wlać gorące mleko? Chcę unikać mleka, jaj...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko roślinne..
      Zapomniałam dopisać, ale można sie tego domyślić patrząc na dopisek "Wegański" w tytule.

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj