Wegański sernik bez sera i jajek na powitanie grudnia :)

01 grudnia



WEGAŃSKI SERNIK BEZ SERA I JAJEK

(TOFURNIK)/1 porcja/


250 g tofu naturalnego
łyżka budyniu waniliowego w proszku (25 g)
zamiennik jajka: łyżka Bobei* + 40 ml wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
łyżka organicznego syropu z yaconu
jabłko: część pokrojona w kostkę, część w plastry
kilka sztuk suszonego owocu baobabu bio

Tofu zmiksować na gładką masę z wegańskim jajkiem i proszkiem budyniowym.
Dodać ekstrakt i syrop z yaconu. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem kokosowym.
Do masy wmieszać pokrojone w kostkę jabłko oraz owoce baobabu.
Całość przelać do naczynia, a wierzch udekorować plastrami jabłka.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno, najlepiej z masłem migdałowym.

Smacznego!

***
*Bobei to wegański zamiennik jajka lub masła marki PureRaw. 
Jest to inaczej złota... alga, która co ciekawe lekko pachnie żółtkiem. 
Jeśli lubicie testować nowości i jesteście weganami, 
ten zamiennik to dla Was pozycja obowiązkowa! :)

Zarówno ten produkt jak i pozostałe (które widzicie na poniższych zdjęciach)
kupicie w oficjalnym sklepie internetowym PureRaw.de






zBLOGowani.pl

Ten wpis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez
Zblogowani.pl oraz markę Olympus.
Dlaczego chciałabym zostać nagrodzona aparatem Olympus E-PL8?
Ponieważ moim największym marzeniem jest tworzenie
pięknych, profesjonalnych zdjęć kulinarnych.

Jednak aby móc je wykonywać, potrzebny jest wysokiej jakości aparat, który potrafi zapisać zdjęcia w formacie RAW, umożliwiającym bardziej szczegółową obróbkę zdjęć w programie graficznym. Co więcej, od dawna z wielkim zachwytem przyglądam się zdjęciom z cudownie rozmytym tłem. Mój obecny sprzęt niestety nie potrafi wyczarować takiego efektu, przez co zdjęcia tracą na atrakcyjności. Aparat Olympus z pewnością pomógłby osiągnąć spektakularne efekty w fotografii i choć trochę przybliżyć jakość moich zdjęć do tych z magazynów kulinarnych!

You Might Also Like

1 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj