Puszyste racuchy z jabłkami (wegańskie).

28 listopada





WEGAŃSKIE RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
/przepis autorski/

Składniki: 

łyżeczka suszonych drożdży
łyżeczka cukru trzcinowego
ok. 120 ml mleka kokosowego
30 g mąki graham
30 g mąki kokosowej (Ölmühle Solling)
łyżka zmielonego siemienia lnianego + trzy łyżki wrzątku
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta kardamonu
dwa malutkie, obrane jabłka


W misce łączymy wszystkie składniki prócz mąki, którą dosypujemy stopniowo, ciągle miksując. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka 
i smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem. 
Na jednego dużego racucha starczą 2 łyżki ciasta. 
Całość podałam z jagodami goji i masłem kokosowo - dyniowym (od Ölmühle Solling).

Smacznego!


zBLOGowani.pl

Ten wpis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez
Zblogowani.pl oraz markę Olympus.
Dlaczego chciałabym zostać nagrodzona aparatem Olympus E-PL8?
Ponieważ moim największym marzeniem jest tworzenie
pięknych, profesjonalnych zdjęć kulinarnych.

Jednak aby móc je wykonywać, potrzebny jest wysokiej jakości aparat, który potrafi zapisać zdjęcia w formacie RAW, umożliwiającym bardziej szczegółową obróbkę zdjęć w programie graficznym. Co więcej, od dawna z wielkim zachwytem przyglądam się zdjęciom z cudownie rozmytym tłem. Mój obecny sprzęt niestety nie potrafi wyczarować takiego efektu, przez co zdjęcia tracą na atrakcyjności. Aparat Olympus z pewnością pomógłby osiągnąć spektakularne efekty w fotografii i choć trochę przybliżyć jakość moich zdjęć do tych z magazynów kulinarnych!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. można zamiast mąki graham dać jakąś bezglutenową lub w ostateczności orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wtedy polecałabym dodać jej więcej, gdyż bezglutenowa nie posiada właśnie glutenu, w przeciwieństwie do mąki graham. Mąka graham to inaczej pszenna z otrębami. Jeśli chodzi o orkiszową - dla mnie jest zbyt mocno kleista, miałam ją już trzy razy i za każdym razem było coś nie tak z wypiekami.

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj