Niesamowicie chrupiące gofry sezamowe (wegańskie).

06 listopada


Te sezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić. 

Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na jesienne śniadanie. 
Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc!


CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE)
| przepis własny | 2 bardzo grube gofry |

50 g protein sezamowych bio (mąki)
20 g płatków owsianych górskich
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g mieszanki superfood bio 
(można użyć dowolnych owoców w proszku)
40 g mąki kokosowej
100 g sojowego jogurtu naturalnego
100-150 ml mleka roślinnego
szczypta soli
2 łyżki słodzidła (u mnie Alternasweet)
kilka kropli ekstraktu migdałowego
2 łyżki oleju kokosowego
opcjonalnie: dosłownie (!) dwa ziarenka schisandry 
(jest bardzo gorzka, ale warto ją jeść, bo świetnie wspomaga pracę wątroby)

Jogurt zmiksować z mąkami, płatkami, solą i słodzidłem.
Dodać olej kokosowy, ekstrakt oraz mleko roślinne. 
Ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. 
(U mnie trwało to dwie minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga: 

Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, 
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. 
Piekę je w gofrownicy typu XXL, 
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry) 
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.

+

jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej
 świeże śliwki
sos z soku z jagód goji bio i mąki z maranty

Smacznego!

***

RECIPE
CRISPY VEGAN SESAME PROTEIN WAFFLES
/ 2 very thick waffles /

50 g sesame protein bio
20 g oat flakes
20 g wholemeal wheat flour
10 g Superfood Mix bio
40 g coconut flour
100 g soy natural yogurt
pinch of salt
2 tbsp sweetener Alternasweet
a few drops almond extract
100-150 ml vegetable drink
2 tbsp organic coconut oil
optionally: two pcs schisandra bio

Yogurt mix with flours, flakes, mix, salt and sweetener.
Add the coconut oil, almond extract and vegetable drink. 
Add schisandra berries and mix again.
Bake in well heated, greased waffle iron until golden brown.
Serve with your favorite toppings.

Warning:

Due to the addition of coconut flour,
waffles are quite fragile, so be careful.
I bake them in the waffle iron (XXL type),
therefore they are also very heavy (one = two classic waffles)
what can increase the risk of crumbling waffles while getting them off.

Toppings:

natural soy yogurt + vanilla extract + Alternasweet
goji sauce: goji juice bio + arrowroot powder
 fresh plums

Enjoy!



Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie w sklepie internetowym |
All products in italics are available in online shop

Raab Vitalfood

  

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam takich gofrów, zawsze tradycyjne ;) Ale spróbuję bo wydają sie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są bardziej chrupiące od tych jajecznych. Daj znać, czy wyszły :)

      Usuń
  2. Wegańskie gofry nie chcą mi wyjść, więc muszę wypróbować Twój przepis, bo wyglądają naprawdę smacznie :) A dzisiaj mi się śniło, że wybierałam w sklepie specjalistyczną gofrownicę do wegańskich gofrów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK, daj znać, czy Ci wyszły :) Dezal z pewnością należy do specjalistycznych gofrownic ;) Ja tam i kaszę z twarogiem i jajkiem włożę, a i tak wyjdzie gofr xD

      Usuń
  3. Wow, rzeczywiście boskie! Dawno nie robiłam gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie zrób! :) Takie wspomnienie wakacji xD

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj