Wegańskie gofry z mąki kasztanowej w wersji XXL.

22 października


PRZEPIS (SCROLL DOWN FOR ENGLISH)

WEGAŃSKIE GOFRY KASZTANOWE
/2 bardzo grube gofry/

50 g mąki kasztanowej (Govinda Natur)
20 g płatków owsianych górskich
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki kokosowej
100 g sojowego jogurtu waniliowego
80 ml mocnego naparu z herbaty z trzema rodzajami cynamonu (Pukka)
szczypta soli
2 łyżki słodzidła (u mnie Sukrin w formie pudru)
kilka kropli ekstraktu migdałowego
80 ml waniliowego napoju sojowego
2 łyżki bio oliwy z oliwek 

Jogurt zmiksować z mąkami, płatkami, solą i słodzidłem.
Dodać oliwę, ekstrakt, napar z herbaty oraz napój sojowy. 
Ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. 
(U mnie trwało to dwie minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Uwaga

Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, 
dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. 
Piekę je w gofrownicy typu XXL, 
dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry) 
co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania.

+

wegańska "ricotta" z tofu zmiksowana 
Xucker Light i ekstraktem z wanilii burbońskiej
tahini
 świeże figi

Smacznego!

***
RECIPE

VEGAN CHESTNUT WAFFLES
/ 2 very thick waffles /

50 g chestnut flour (Govinda Natur)
20 g oat flakes
20 g wholemeal wheat flour
50 g coconut flour
100 g soy vanilla yogurt
80 ml strong infusion of Pukka Three Cinnamons tea
pinch of salt
2 tbsp sweetener Sukrin
a few drops almond extract
80 ml vanilla soy drink
2 tbsp organic olive oil (Fandler)

Yogurt mix with flours, flakes, salt and sweetener.
Add the olive oil, almond extract, tea infusion and soy drink.
Mix again.
Bake in well heated, greased waffle iron until golden brown.
Serve with your favorite toppings.

Warning:

Due to the addition of coconut flour,
waffles are quite fragile, so be careful.
I bake them in the waffle iron (XXL type),
therefore they are also very heavy (one = two classic waffles)
what can increase the risk of crumbling waffles while getting them off.

+

vegan "ricotta" made from tofu
Xucker Light and bourbon vanilla extract
tahini

 fresh figs

Enjoy!



***
Do przygotowania przepisu użyłam produktów (wyróżnionych kursywą)
 z internetowego sklepu z wegańską żywnością veggie-shop24.com
który - co ciekawe - jest numerem 1. wśrod europejskich sklepów online z produktami dla wegan!
Wybór jest przeogromny, a co najlepsze - 
w ofercie dostępne są zamienniki jogurtów i serków 
m.in. z łubinu, soi czy kokosa, które wysyłane są w specjalnych termoboxach, 
zapewniających utrzymanie niskiej temperatury. 
Sklep oferuje wysyłkę do Polski, tak więc... nie ma na co czekać! 
Jeśli jesteście weganami lub uwielbiacie (tak jak ja) wegańskie produkty, 
koniecznie przejrzyjcie cały asortyment... mi zajęło to chyba z godzinę.
PS. Znajdziecie tam nawet wegańską karmę dla psów i kotów :)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Mąka kasztanowa jest wspaniała i świetnie nadaje się w tego typu wypiekach :)
    Gofr w takiej mega wersji robi wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj