Wegańska owsianka na bazie tofu.

03 października


Witam w poniedziałek :) Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczne, ale bardzo zdrowe śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Weganie na pewno będą zadowoleni! :)



 WEGAŃSKA LODÓWKOWA TOFU OWSIANKA
/przepis własny/
/1 porcja/

50 g płatków owsianych górskich
10 g nasion chia
około 150 ml mleka kokosowego Joya
150 g bio tofu naturalnego Joya
szczypta soli
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
2 płaskie łyżki cukru z kwiatu kokosa
garść malin

płatki migdałów
poziomki
domowy dżem borówkowy

Płatki i nasiona chia zalać gorącym mlekiem do ich poziomu.
Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Następnie wymieszać z cukrem, wanilią i solą.
Tofu zmiksować na gładką masę i połączyć z owsianką.
Całość wymieszać z malinami.
Przełożyć do słoiczka i wstawić na noc do lodówki.
Rano udekorować poziomkami, dżemem i płatkami migdałów.

Smacznego!

ENGLISH VERSION

VEGAN OVERNIGHT TOFU OATMEAL
/ 1 serving /

50 g oat flakes
10 g chia seeds
150 ml sugar-free coconut drink Joya
150 g bio tofu natural Joya
pinch of salt
1/3 tsp ground vanilla
2 flat tbsp coconut blossom sugar
a handful of raspberries

+
almond flakes
wild strawberries
homemade blueberry jam

Flakes and chia seeds pour hot milk to their level.
Let stand for 10 minutes.
Mix with sugar, vanilla and salt.
Mix tofu into a smooth paste and combine with oats.
Add raspberries and mix with spoon.
Transfer to a jar and put in a refrigerator overnight.
In the morning decorate with wild strawberries, jam and almonds.

Enjoy!

***
Produkty Joya są coraz lepiej dostępne w Polsce. 
Można je kupić w sieci sklepów Tesco, Lidl, Sano, Piotr i Paweł, a nawet w zwykłych sklepach spożywczych i delikatesach. Teraz na rynku pojawiły się nowe, ciekawe napoje (bez soi!):
z nerkowców, kokosowe, migdałowo-kokosowe i migdałowe. 
Desery i tofu są dostępne od dawna i od czasu do czasu je kupuję. 
Podobne zresztą jak jogurty sojowe, które wcale nie mają wygórowanej ceny.
Z niecierpliwością czekam na pojawienie się jogurtów i deserów na bazie mleka kokosowego, które za granicą są już dostępne. :) 

Całą ofertę znajdziecie tutaj:

joya-logo

A Wy próbowaliście już produktów Joya?



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Jak pięknie to wygląda :) Mniam :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się super, w sam raz na rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tam ogólnie smak tego tofu? Lepszy/gorszy niż takiego co wszędzie można kupić np. w lidlu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co oba są w takiej zalewie, marynacie jakby... smakuje więc trochę inaczej i są wilgotniejsze. Wędzone mniej mi podpasowało, bo było bardzo intensywne w smaku. Konsystencja obu jest miększa niż tofu z Lidla. Ogólnie tofu naturalne bardzo dobre, a wędzone mocno słone - najlepiej komponuje się w sałatkach, wtedy już nie trzeba dosalać. Za pierwszym razem nie odcedziłam zbyt dobrze więc było mokre. Za drugim razem znośne. W każdym razie wędzone jest dla fanów słonego i intensywnie wędzonego smaku ;] Naturalne jest pyszne i świetnie się miksuje, trochę jak tofu silken. :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj