Piernikowe babeczki z dynią.

17 października


Piernikowe babeczki z pestkami dyni podane ze stewią i truskawkami


BABECZKI PIERNIKOWE
/przepis własny/

120 g puree z ugotowanej dyni i marchwi 
(można użyć samej dyni lub marchwi)
(można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną)
30 g mąki pszennej graham
20 g mielonych migdałów
pół łyżeczki przyprawy do piernika
mleko do konsystencji
łyżka oleju kokosowego
jajko
2 łyżki stewi w pudrze
szczypta soli
1/2 łyżeczki kamienia winnego 
(można zastąpić proszkiem do pieczenia)

+

oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia foremek
pestki dyni do dekoracji
owoce do podania

Puree zmiksować w blenderze na gładką masę z olejem kokosowym, jajkiem i solą.
Dodać składniki suche i ponownie zmiksować.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka.
Ciasto powinno być gęste, ale łatwo spływać z łyżki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Foremki natłuścić oliwą w sprayu i wypełnić ciastem.
Piec około 20-30 minut do zarumienienia.
Podawać z pestkami dyni i dowolnymi owocami.

Smacznego!


You Might Also Like

7 komentarze

  1. Wyglądają niesamowicie, a dodatkowo podobają mi się składniki, których użyłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki wyglądają znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają uroczo,
    pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne foremki i babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, wyglądają zjawiskowo i na pewno tak właśnie smakują :) świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ich kształt niezwykle mi się podoba. No i ten kolorek :) Pięknie podane! Nigdy jeszcze nie robiłam dyniowych babeczek. Kuszą! Tym bardziej, że sezon dyniowy trwa w najlepsze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj