Herbaciane placki z makaronem shirataki.

12 października



HERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM
/przepis własny/

Ciasto:

pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma)
40 g mąki gryczanej
30 g mąki kokosowej
50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka dowolnej konfitury lub cukru
jajko
cynamon
kardamon
goździki
oliwa z oliwek do smażenia (u mnie organiczna - marki Birdy)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Dodać jajko, napar i konfiturę.
Zmiksować z przyprawami na gładką masę.
Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki.
Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem.
Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu.

Smacznego!

***

Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym

Kuchnie Świata S.A.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Nie smażymy niczego na oliwie z oliwek bo:
    https://www.youtube.com/watch?v=vpENLH9Rvhs

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jest to prawdą. Na oliwie z oliwek smażą wszyscy mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Jest jedno ale - obróbka cieplna musi być krótka - absolutnie nie wolno smażyć na niej przez długi czas.

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj