Dieta na dobrą pamięć i koncentrację uwagi.

11 października



Sprawny umysł to podstawa naszego funkcjonowania.

Niestety, życie w ciągłym stresie, pośpiechu i nadmiar codziennych obowiązków sprawia,
 że nasza pamięć oraz koncentracja uwagi zaczyna szwankować. 
Jesteśmy roztargnieni, brak nam solidnej dawki odpoczynku i właśnie dlatego ciągle o czymś zapominamy.

Ratunkiem dla naszego mózgu i całego układu nerwowego może stać się odpowiednia dieta. Okazuje się, że regularne spożywanie produktów zawierających określone wartości odżywcze usprawnia ich pracę. Co więcej, właściwie ułożony jadłospis doda nam energii i zniweluje niekorzystne dolegliwości, które negatywnie wpływają na komfort codziennego życia. Zastanów się, czy nie jesteś aby nazbyt apatyczna? Czy nie męczą Cię silne bóle głowy? Najchętniej leżałabyś pod kocem i nic nie robiła? Zdecydowanie brak Ci witalności.

Produkty zbożowe 

Są bogactwem węglowodanów, a te z kolei wzmacniają cały układ nerwowy. W węglowodanach znajduje się glukoza, która jest przecież prawdziwym motorem napędowym dla całego naszego organizmu. Jeśli odczuwamy głód, spada też nasza aktywność i szybciej odczuwamy zmęczenie. Właśnie dlatego, w codziennej diecie nie powinno zabraknąć produktów z pełnego ziarna. To one będą trawione powoli, systematycznie podnosząc poziom cukru we krwi. Pamiętajmy też, że produkty zbożowe są bogate w witaminę B1, która odpowiada za sprawność komórek nerwowych.

Ryby

Ryby morskie powinny trafiać na nasze talerze średnio 2-3 razy w tygodniu. To właśnie one zawierają największą ilość tłuszczy nienasyconych omega-3. Udowodniono, że wpływają one nie tylko  na poprawę nastroju, ale także na neuroprzekaźniki układu nerwowego. Co więcej, w rybach zawarta jest duża ilość witaminy E a ta z kolei opóźnia procesy starzenia. Naukowcy zbadali, że regularne jedzenie ryb minimalizuje ryzyko zachorowania na demencję starczą i chorobę Alzheimera.

Mięso 

Niacyna, czyli witamina PP odpowiada za procesy pamięciowe, koncentrację uwagi czy senność. Jej niedobór powoduje, że funkcje te nie będą działać sprawnie. Niacynę znajdziemy właśnie w mięsie – dlatego nie powinno go zabraknąć w codziennej diecie. Pamiętajmy również, że to właśnie mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które wpływa na wytwarzanie tkanki mózgowej oraz żelaza. Żelazo wpływa zaś na ukrwienie mózgu, dzięki czemu może on sprawnie funkcjonować.

Jajka 

Dietetycy uznają, że we właściwie skomponowanej diecie, która ma usprawnić pamięć i koncentrację naszej uwagi, nie może zabraknąć kurzych jaj. Tygodniowo, powinniśmy zjeść ich 3-4 sztuki. W żółtku jaja zawarta jest bowiem lecytyna, czyli ważny fosfolipid. To właśnie ona pomaga szybko przetwarzać informacje w mózgu, wspomaga też pracę całego układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że osoby, u których zdiagnozowano problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, powinny spożywać jajka tylko w ilości 1-2 tygodniowo.

Co istotne, dieta powinna zawierać nie tylko odpowiednie produkty spożywcze. Musi być również właściwie prowadzona. Optymalnie, należy zjadać 5 posiłków dziennie – lepiej zjeść mniejsze porcje, ale częściej, bo tylko wtedy dostarczamy regularnie porcje potrzebnej do funkcjonowania organizmu energii.

Artykuł napisany w oparciu o treści ze strony eatfit24.pl - cateringu dietetycznego.

You Might Also Like

0 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj