Brokułowy omlet z zielonym ziarnem pszenicy (frikeh)

24 października






PRZEPIS

ZIELONY OMLET Z FRIKEH I BROKUŁEM 
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

ok. 100 g ugotowanego brokuła
70 g ugotowanej zielonej pszenicy (frikeh)
Uwaga: można zastąpić dowolną kaszą lub całym ziarnem zbóż.
40 g mąki gryczanej
2 jaja
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju z orzechów włoskich do natłuszczenia patelni (lub innego)
2 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować w blenderze na gładką masę. 
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, 
wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

RECIPE

GREEN OMELET WITH BROCCOLI AND FRIKEH
/ 1 serving /

approx. 100 g cooked broccoli
70 g cooked green wheat (frikeh)
Note: You can substitute with any groats or cereal seeds.
40 g buckwheat flour
2 eggs
a few drops of vanilla extract
pinch of salt
1/3 tspbaking powder
tsp walnut oil for greasing a pan
2 tbsp maple syrup

All the ingredients except the oil mix in a blender until smooth.
Let stand for 15 minutes.
Grease the hot pan with oil,
pour mass and cook over low heat for about 5 minutes on each side.
Note: Carefully turn over using a large spatula, preferably silicone.
Serve with favourite toppings.

Enjoy!

***
Do przygotowania omletu użyłam zielonej pszenicy od Artisan Grains.
Oprócz niej, w ofercie firmy znajdują się również:
* mieszanki do wypieku wegetariańskiego pasztetu;
* dania instant z warzywami i ziarnami;
* prażona zielona soja z dodatkami;
* batoniki owocowo - orzechowe.

Jeśli chodzi o freekeh, to smakuje on podobnie jak pszenica kamut czy nawet zwykła pszenica.
Nie jest tak mocno zielona jak na opakowaniu (raczej brązowo - zielona),
ale za to bardzo wartościowa. Zawiera ponad trzy razy więcej błonnika i białka niż brązowy ryż.
Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go diabetycy.
Sporo w nim też minerałów, między innymi magnezu, żelaza, cynku czy potasu.
W smaku lekko orzechowy i chrupiący. Całkiem niezła alternatywa dla kaszy i ryżu!

 



You Might Also Like

7 komentarze

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. wygląda wspaniale.
    jeszcze nie jadłam takiej pszenicy, bardzo chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Smakuje trochę jak pęczak lub pszenica zwykła :)

      Usuń
  3. Pyszności :-)

    Zapraszam do mnie :-) htttp://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalne zdjęcia! Muszę przyznać, że nigdy nie jadłem żółtych malin :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję 😊
    Smakują podobnie do różowych, ale są nieco słodsze 😊

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj