Jogurtowy omlet z płatków orkiszowych.

22 września







***
JOGURTOWY OMLET ORKISZOWY
/1 PORCJA/
/przepis autorski/

Składniki:

2 jajka
łyżeczka masła klarowanego
30 g płatków orkiszowych (Eden Foods)
łyżka miodu
20 g mąki
jogurt grecki
kilka kropel aromatu rumowego
1/3 łyżeczki sody
sól

Przygotowanie:

1. Płatki zalać jogurtem ok. 0,5 cm ponad ich poziom i odstawić na noc do lodówki.
2. Rano jajka zmiksować z płatkami, miodem, sodą, aromatem i odrobiną soli.
3. Odstawić na co najmniej 15 minut.
3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
4. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować i podawać.

Smacznego!

***
ENGLISH VERSION
***
SPELT YOGHURT OMELETTE
/ 1 SERVING /

Ingredients:

2 eggs
1 tsp clarified butter
30 g spelt flakes (Eden Foods)
1 tbsp honey
20 g flour
some greek yoghurt
a few drops of rum flavor
1/3 tsp baking soda
salt

Preparation:

1. Pour flakes with yogurt approx. 0.5 cm above their level and let stand overnight in the refrigerator.
2. Next day mix eggs with flakes, honey, soda, flavor and a pinch of salt.
3. Let stand for at least 15 minutes.
3. In a skillet melt the butter and thoroughly grease the entire surface.
4. Fry on medium and then on low heat for 5 minutes on each side.
7. Remove from the pan, decorate and serve.

***
Do przygotowania omletu użyłam płatków marki Eden Foods, która to gościła u mnie na blogu niemal dwa lata temu (KLIK). Płatki orkiszowe podobnie jak te z pszenicy kamut, również są świetnej jakości, ale słabiej pęcznieją. Dlatego też ważne jest zostawienie ich na noc, aby wchłonęły jogurt w możliwie największym stopniu. Oprócz nich, firma ma w ofercie również inne ciekawe produkty, tj. oleje, herbaty, suszone owoce, nasiona, płatki żytnie, ryżowe, owsiane czy musli. Największym zaskoczeniem były dla mnie jednak Mochi, czyli tradycyjne japońskie kluski wyrabiane ze słodkiego brązowego ryżu i czarnej soi. Co ciekawe, przed obróbką cieplną są twarde jak skała, a po 8 minutach na patelni robią się puszyste i chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne i ciągnące się jak krówka. Pyszności!

*** 
Jeśli zainteresowały Was te produkty, całą ofertę znajdziecie w oficjalnym sklepie internetowym





You Might Also Like

2 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj