Jednoporcjowe ciastko orkiszowe z pekanami.

02 września



ORKISZOWE CIASTKO Z JABŁKIEM I PEKANAMI
/przepis własny/

60 g orkiszu ekspandowanego
duże jajko
ok. pół szklanki mleka roślinnego
łyżka cukru z kwiatu kokosa
szczypta soli
małe jabłko
łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka pokruszonych orzechów pekan
kilka kawałków suszonego mango
łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu) 

Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem. 
Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Nastęnie dodać stopione masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, 
wsypać pokruszone pekany i pocięte kawałki suszonego mango.
Na koniec pokroić jabłko w kostkę i również dodać do ciasta.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia.
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

Orzechy pekan, mango i orkisz znalazłam w najnowszej edycji FitLoveBox'u.
Oprócz nich w paczce była również kawa żołędziówka oraz baton warszawski.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. super pomysł na ciastko :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie to wymyśliłaś :) mam pytanko- czym robisz zdjęcia, lustrzanką? Wychodzą pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, lustrzanką Nikon. Mam z nią zdjęcie na Instagramie :)

      Usuń
  3. Świetny przepis, wygląda bardzo apetycznie :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj