Szybkie bułeczki z ricotty z jabłkiem.

21 sierpnia



***
BUŁECZKI Z RICOTTY
/przepis własny/

35 g mąki z pszenicy durum
20 g mąki owsianej pełnoziarnistej
25 g mąki kokosowej
łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych
jajko
łyżeczka stopionego masła ghee
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu
75 g ricotty
małe jabłko pokrojone w kostkę

Mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Dodać jajko, stopione masło,
ricottę, sól i miód. Wymieszać.
Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze.
Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia.
Podawać póki gorące.
Smacznego!

***
ENGLISH RECIPE:
***
RICOTTA BUNS WITH APPLE

35 g durum wheat flour
20 g wholemeal oat flour
25 g coconut flour
1 teaspoon millet or buckwheat flakes
1 egg
1 teaspoon melted ghee butter
pinch of salt
1/3 teaspoon baking powder
1 tablespoon honey
75 g ricotta
a small cubed apple

Sift the flours and baking powder.
Add egg and melted butter,
ricotta, salt and honey. Mix.
Add the flakes and half of the cubed apple.
Preheat the oven to 180 degrees.
Form balls and place on a baking sheet lined with baking paper.
The remainder of the apple also lay on the paper.
Bake about 15 minutes until golden brown.
Serve while hot.

Enjoy!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie! Koniecznie musze spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny skład i wygląd też ciekawy :) Uwielbiam ricottę, więc z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj