Śniadaniowe ciastko proteinowe.

26 sierpnia




***
HEALTHY GREEN PROTEIN COOKIE FOR ONE
/my own recipe/

100 g cooked quinoa (or other grains)
50 g cooked peas
2 eggs
2 tablespoons pumpkin seeds protein powder
1 tablespoon flour
2 tablespoons maple syrup
1/3 teaspoon baking powder
some chocolate coated pumpkin seeds
1 teaspoon coconut oil

All the ingredients (except pumpkin seeds) blend until smooth.
Let stand for 15 minutes.
Preheat oven to 180 degrees.
Stir pumpkin seeds into the dough.
Pour the batter into silicone mold.
Bake for about 20 minutes.

Enjoy!

***
PROTEINOWE CIASTKO Z PESTKAMI DYNI
/przepis własny/

100 g ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy
50 g ugotowanego groszku (około 2 łyżek); może być z puszki
2 jajka
2 łyżki protein z pestek dyni
1 łyżka dowolnej mąki
2 łyżki syropu klonowego lub cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę pestek dyni w czekoladzie 
(mogą być zwykłe, wtedy dodajcie trochę czekolady)
1 łyżeczka oleju kokosowego

Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę.
Odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta.
Masę przelać do silikonowej foremki.
Piec około 20 minut, uważając by ciastko się nie przypiekło.
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać.
Smacznego!

***
Na zdjęciu: 
proteiny z pestek dyni, pestki w trzech rodzajach czekolady, 
olej z lnianki (!), 
styryjski olej z pestek dyni.

***
Wszystkie produkty ze zdjęcia powstały w austriackiej manufakturze

Schalk Mühle

metodami tradycyjnymi. Styryjski olej z pestek dyni to najlepszy pod względem smakowym, jaki do tej pory jadłam. A uwierzcie, testowałam już około 4-5 olejów tego typu różnych marek. Przypuszczam, że jego wyjątkowe walory zapachowe i smakowe to zasługa regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto, znak jakości P.G.I. (chronione oznaczenie geograficzne), którym jest opatrzony, gwarantuje, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia. 

Olej z pestek dyni to bez wątpienia mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje do jajek, sałatek, pomidorów czy... lodów waniliowych!



You Might Also Like

1 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj