Sernik bananowy z morelami i quinoa.

04 sierpnia





SERNIK Z BANANEM I PŁATKAMI QUINOA
/przepis własny/

30 g płatków quinoa (Quinola Mothergrain)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki syropu daktylowego
jajko
150 g twarogu sernikowego
dojrzały banan
dwie morele

Płatki zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia.
Następnie zmiksować z twarogiem, jajkiem, bananem,
proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Masę przelać do natłuszczonego naczynia, 
na wierzchu ułożyć połówki moreli.
Piec ok. 30 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać.

Smacznego!

BANANA CHEESECAKE WITH QUINOA FLAKES

30 g quinoa flakes (Quinola Mothergrain)
1/3 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla paste
2 tablespoons date syrup
1 egg
150 g curd cheese
ripe banana
two apricots

Pur flakes with boiling water to their level and set aside.
Mix with cream cheese, egg, banana,
baking powder, syrup and vanilla paste.
Preheat oven to the 180 degrees.
Pour batter into greased dish 
and lay on top the apricot halves.
Bake approx. 30 minutes.
Cool and serve.

Enjoy!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. płatki quinoa uwielbiam solo, ale czuję, że w takim serniku też by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przecudownie *.* Też bym z chęcią dorwała morele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd masz taką miseczkę w kształcie serca? Jest urocza! :) Chętnie bym wypróbowała przepis, ale w tej miseczce to z większą przyjemnością byłoby jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naczynko ma już 4 lata, dostałam je w prezencie :)

      Usuń
  4. Sernik wygląda nieziemsko :) Smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj