Krem z farro i migdałów.

05 sierpnia


***
MIGDAŁOWY KREM Z PŁASKURKI
/PRZEPIS WŁASNY/

ok. 250 g ugotowanej pszenicy płaskurki 
(można zastąpić innymi ziarnami zbóż)
garstka namoczonych (przez całą noc)
blanszowanych migdałów
30 g syropu klonowego
mały banan
łyżka mleka kokosowego w proszku 
(można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku)
łyżka lnu mielonego + gorąca woda
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ew. mleko do rozrzedzenia masy

Len zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Następnie zmiksować* z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Jeżeli będą trudności ze zmiksowaniem, 
dodać mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
Przełożyć do miseczki, udekorować i podawać od razu lub po schłodzeniu.
Można również delikatnie podgrzać przed podaniem.

Smacznego!

***
ENGLISH VERSION:
***
ALMOND FARRO (EMMER) PUDDING
/ OWN RECIPE /

approx. 250 g cooked emmer
(you can substitute with other cereal grains)
a handful of soaked blanched almonds
30 g maple syrup
1 small banana
1 tablespoon coconut milk powder
(you can use a protein powder)
1 tablespoon of ground flax + hot water
pinch of salt
a few drops of vanilla extract

Pour the flax with hot water, stir and let stand for 10 minutes.
Mix with other ingredients until smooth.
If there are any difficulties during mixing,
add some milk to get desired consistency.
Transfer to a bowl, garnish and serve immediately or after cooling.

Enjoy!




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda pięknie! Ale bym sobie taki teraz schrupała *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pszenica to ciekawy składnik... Widzę, że u Ciebie też białe truskawki rosną ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj