Suplementy Raab Vitalfoods.

02 lipca


O suplementach w kapsułkach już raz na moim blogu pisałam. W dzisiejszych czasach zażywają je niemal wszyscy, a jeśli nie teraz, to zapewne większość z Was chociaż raz w życiu miała z nimi kontakt. Witaminy i minerały, w tym najpopularniejsze: witamina C, magnez, różne mieszanki na wzmocnienie odporności, na bezsenność, zmęczenie... Jednak jak wiecie, większość z tych popularnych "remediów na wszystko" to produkty napakowane substancjami zbrylającymi, konserwantami, sztucznymi aromatami itd. A sztuczne oznacza jak wiadomo - mniej zdrowe. Oprócz tego, często towarzyszą im skutki uboczne, które mogą być w niektórych przypadkach nawet groźne dla zdrowia.

I dlatego właśnie dzisiejszy wpis będzie o suplementach, które nie zawierają żadnych zbędnych, chemicznych dodatków, dzięki czemu nie zatruwają niepotrzebnie naszego organizmu. Wszystkie zostały wyprodukowane przez firmę Raab Vitalfoods, są wegańskie, a także pozbawione glutenu i laktozy.


1) Proszek z korzenia maca - polecany w szczególności osobom, którym dokucza nadmierna senność i brak sił. Ponadto reguluje pracę hormonów i obniża poziom złego cholesterolu. 

Skorzystać z niej mogą również osoby aktywne fizycznie, ponieważ bogaty jest w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy i łatwo przyswajalny wapń pomagające szybko zregenerować się po ciężkim treningu.

Czym jest maca? Jest to roślina, która rośnie tylko na terenach powyżej 3700 m, w bardzo suchych warunkach klimatycznych. Prawdopodobnie ze względu na te warunki posiada niespotykane właściwości. Sproszkowany korzeń z fioletowej odmiany zawiera białko, cynk, magnez, wapń, fosfor i wiele witamin. Specjalny proces produkcji umożliwia zawarcie składników odżywczych z 6 kg korzenia w zaledwie 1 kg proszku (!). Dla zachowania tak wysokiej koncentracji, cały proces przeprowadzany jest w niskich temperaturach. Jest tylko jeden warunek: Aby suplementacja przyniosła oczekiwane efekty, musimy spożywać macę regularnie i konsekwentnie. Potrzeba niewielu wysiłku, a korzyści odczujemy na pewno.

2) Chlorella, znana już chyba wszystkim przez obecną modę, to niepozorny glon mieszkający w słodkich wodach, uprawiany w certyfikowanych  kulturach wodnych. Warto zwrócić na nią uwagę, ze względu na niesamowicie wysoką zawartość żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12.

Jak już zapewne wiecie, 

  • Żelazo wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego i poprawne wytwarzanie czerwonych ciałek krwi;
  • Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego wzrostu tkanek podczas ciąży i tworzenia krwi;
  • Witamina B12 zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie oraz wspiera metabolizm energetyczny.


  • Zalety:

    reguluje zapach ciała
    dodaje witalności
    składa się w z 60% z białka
    zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
     jest źródłem chlorofilu

    3) Cytrynian magnezu

    Cytrynian magnezu jest organiczną formą tego minerału, która jest szczególnie dobrze przyswajalna przez organizm.

    Jak może już wiecie, magnez przyczynia się do:
    • prawidłowego funkcjonowania mięśni
    • właściwego funkcjonowania układu nerwowego
    • utrzymania kości w dobrym stanie
    • zmniejszenia zmęczenia i wyczerpania

    Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów, którego potrzebuje człowiek i niestety jednym z najłatwiej wypłukujących się z organizmu. Jako kofaktor wielu enzymów przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitów. Życie w biegu, picie kawy i mocnej herbaty, a także intensywny wysiłek fizyczny powodują, że najczęściej spotykamy się właśnie z jego niedoborem.

    Dlaczego tak ważna jest forma, w jakiej przyjmujemy dany minerał? Ponieważ daje pewność, że substancja szybciej i w większej ilości zostanie wchłonięta przez organizm. W przypadku cytrynianu mówi się, że jest to najlepiej absorbowalna postać tego pierwiastka!

    4) Olej z kryla - suplement diety z kwasem tłuszczowym Omega 3 i astaksantyną z oleju kryla.

    Kapsułki zawierają czysty olej z kryla "Neptune" (NKO®) pochodzący z Oceanu Antarktycznego
    • Astaksantyna jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem, który chroni kwasy tłuszczowe przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. 
    • NKO® to synergiczne połączenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, fosfolipidów i antyoksydantów.
    Głównym fosfolipidem zawartym w oleju z kryla jest fosfatydylocholina. Składnik ten będący formą lecytyny jest bardzo ważnym elementem odżywczym dla mózgu. Aby nasz organizm mógł prawidłowo przetworzyć suplementowane fosfolipidy, muszą być one związane z odpowiednim
    rodzajem tłuszczu, którego organizm nie potrafi sam syntetyzować. Takimi tłuszczami są właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 - DHA i EPA.


    Znakiem jakości oleju z kryla w kapsułkach jest jego prawie że czarny kolor, który informuje o obecności astaksantyny (ciemno-czerwonego barwnika skorupiaków). Astraksantyna jest produkowana  przez czerwone glony - główne pożywienie małych krewetek.

    Kwas eikozapentaenowy (EPA) i  kwas dokozaheksaenowy (DHA) wspierają:
    prawidłowe funkcjonowanie serca,
    zachowanie właściwego ciśnienia krwi,
    zachowanie prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi.

    Kwas dokozaheksaenowy (DHA) wspiera:
    funkcjonowanie mózgu,
    prawidłową zdolność widzenia.

    Oba kwasy przenikają przez ściany komórkowe szybciej niż te zawarte w oleju rybim.

    5) Sproszkowany koralowiec Sango

    Jest to koralowiec z japońskiej wyspy Okinawa. Zawiera sporo wapnia i magnezu, które korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki niemu możemy w łatwy sposób uzupełnić niedobór tych dwóch ważnych minerałów.
    Jego pozyskiwanie podlega rygorystycznym kontrolom, dzięki czemu nie zagraża delikatnym rafom koralowym, które w sposób nielegalny często są niszczone lub uszkadzane. Proszek z Sango jest oczywiście odpowiedni dla wegetarian i wegan.

    Co ciekawe i ważne zarazem, świeżo zebrane koralowce Sango są wolne od radioaktywności, mimo katastrofy w Fukushimie, która miała miejsce w 2015 roku.

    Oczywiście oprócz tych dwóch ważnych minerałów, koralowiec zawiera również kompleks naturalnych soli potasu, sodu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu, chromu i innych pierwiastków.

    6) Glony AFA są pozyskiwane bezpośrednio z bogatych w minerały wód jeziora Klamath, położonego w rejonie Oregonu w USA. Suszone są w temp. poniżej 40°C, bez dopływu tlenu co powoduje, że zachowują strukturę swoich komórek.

    Kapsułki Raab Vitalfoods zawierają właśnie te oryginalne, niebiesko - zielone algi, które należą do grupy cyjanobakterii, żyjących na ziemi od ponad 3 miliardów lat. Tym samym należą do najstarszych form życia na kuli ziemskiej. Wśród niektórych badaczy panuje przekonanie, że algi te "wynalazły" fotosyntezę i tym samym, poprzez produkcję tlenu, przyczyniły się do ewolucji życia na ziemi.

    Algi AFA są źródłem witaminy B12, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania:

    • układu nerwowego,
    • metabolizmu energetycznego,
    • układu immunologicznego,

    a ponadto wspierają produkcję czerwonych krwinek i pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia.

    Trzy tabletki pokrywają 156% dziennego zapotrzebowania na wit. B12, tak więc zawierają jej całkiem sporo.

    7) Ostatnim z suplementów, który szczególnie (a właściwie najbardziej) mnie zaciekawił jest d-mannoza, polecana w przypadku bakteryjnych infekcji pęcherza moczowego. Pierwszy raz spotykam się z takim produktem, dlatego też postanowiłam baczniej mu się przyjrzeć.

    Jak bakterie mogą spowodować zapalenie dróg moczowych?

    Zapalenia dróg moczowych są głównie wywoływane poprzez  bakterie E-coli, które znajdują się we florze bakteryjnej jelit i są bardzo pożyteczne. Niestety - szczególnie u kobiet -  mogą one przenosić się poprzez cewkę moczową i wnikać do błon śluzowych dolnych dróg moczowych, powodując infekcję.

    W jaki sposób się ją pozyskuje?

    D-mannoza jest pozyskiwana z drzewa brzozowego w wyjątkowo skomplikowanym procesie produkcji. Bardzo istotne jest w nim przeprowadzenie delikatnej ekstrahacji, aby zachować jak najwięcej korzystnych substancji.

    Oddziaływanie na organizm

    D-mannoza może być przyjmowana przez dłuższy okres czasu, bo jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Badania wykazały, że nie wywołuje żadnych skutków ubocznych ani alergii. Podczas gdy zwykły cukier przetwarzany jest w energię, d-mannoza nie podlega takiemu przekształceniu. Po spożyciu przedostaje się natychmiast do układu krążenia. 

    Co ważne, d-mannoza nadaje się dla diabetyków, bo nie wpływa na poziom cukru we krwi, a także dla wegetarian i wegan.

    ***
    Jeśli zaciekawiły Was te suplementy, możecie dostać je m.in. w sklepie internetowym

    Raab Vitalfood GmbH


    You Might Also Like

    0 komentarze

    JemyZdrowo.pl
    mytaste.pl

    Subskrybuj